Dağlarda bulup adeta para basıyorlar: Kilosunu 500 liradan satıyorlar

Antalya’nın Akseki yaylalarına çıkarak hayvan otlatan ve çobanlık ile arıcılık yapanlar, firari arıların peşine düşerek doğada kendiliğinden yaptıkları kovanları buluyor. Her yuvadan 8 ile 10 kilogram arasında doğal bal alıyorlar. Balın kilosunu 500 liradan satıyorlar.

Dağlarda bulup adeta para basıyorlar: Kilosunu 500 liradan satıyorlar - Sayfa 1

Toroslar’ın bin metreyi aşkın yaylalarında arıcılık yapan bazı üreticiler, dağları, ormanları adım adım gezerek, arı kovanlarından oğul vererek ayrılan kaçak arıların ağaç kütükleri, taş aralıkları gibi yerlerde yaptıkları yuvaları arıyor.

119
Dağlarda bulup adeta para basıyorlar: Kilosunu 500 liradan satıyorlar - Sayfa 2

Önce arıların yuvalarını tespit eden bal avcıları, daha sonra çeşitli yöntemlerle balları topluyor. Arıcılar, zarar vermeyecek şekilde ağaçları oyuyor ve balı bulundukları yerden çıkarıyor, ardından kaçak arıları yanlarında getirdikleri arı kovanlarına bırakmak için kraliçe arıyı yakalayarak kovana koyuyor.
 

219
Dağlarda bulup adeta para basıyorlar: Kilosunu 500 liradan satıyorlar - Sayfa 3

Akseki ilçesinde amatör olarak arıcılık yapan Yıldırım Çoban, ilkbaharda arılar oğul verdiği zaman kovandan ayrılan arıların yüksek, sarp yerlere veya ağaç kovuklarına girerek yuva yaptıklarını söyledi.

319
Dağlarda bulup adeta para basıyorlar: Kilosunu 500 liradan satıyorlar - Sayfa 4

Çoban, "Biz, bölgeyi adım adım dolaşarak bunları tespit ediyoruz ve hasat döneminde ballarını alıyoruz. Almazsak kış döneminde bu arılar telef olur. Bunları kovana alarak diğer kovanlarımızın yanına ekliyoruz" diye konuştu.

419