Covid-19'u belirtisiz geçirenlerde felç ve Alzheimer riski

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, Kovid-19’u belirtisiz geçirenlerin inme açısından daha büyük risk altında olduğunu söyledi.

Covid-19'u belirtisiz geçirenlerde felç ve Alzheimer riski - Sayfa 1

 Prof. Dr. Uludüz, “Teşhis ve tedavi almadan iyileşen bu kişilerde, kanda pıhtılaşma riski daha yüksek. Ayrıca İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Kovid vakalarının yüzde 33’ünde, ileride Alzheimer demans gibi tabloların olabileceği de öngörüldü. Ölümler, vaka sayıları azaldı deyip rehavete kapılmak çok tehlikeli, maske mesafe hijyen ile bu virüsten korunmak gerekiyor” dedi.

117
Covid-19'u belirtisiz geçirenlerde felç ve Alzheimer riski - Sayfa 2

Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği (BEYİNDER) Başkanı ve Avrupa İnme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz,  Koronavirüs açısından tehlikenin halen geçmediğini, tam tersine hastalığı hafif atlatanların inme açısından daha büyük risk altında olduğunu söyledi.

217
Covid-19'u belirtisiz geçirenlerde felç ve Alzheimer riski - Sayfa 3

Uludüz, “Havalar ısındı, virüsün gücü kayboldu, artık eski hayatımıza dönebiliriz, diye düşünmek, yasaklar kalktı diye eski normallerimize dönmek, Kovid-19 ile mücadele açısından büyük bir tehlike yaratıyor.

317
Covid-19'u belirtisiz geçirenlerde felç ve Alzheimer riski - Sayfa 4

Ölüm oranları azalınca rehavete kapılıp gevşemeye başladık. Hafta sonları pikniklerde iç içe, düğünlerde, partilerde bir arada sarmaş dolaş ve maskesiz bir arada olmaya başladık. Maske, mesafe ve hijyen kuralı artık hayatımızın bir rutini olmak zorunda” diye konuştu.

417