Covid-19'u ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında organ hasarı oluştu

The Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, gençler de Covid-19 karşı en az 50 yaş üstündeki hastalar kadar risk altında bulunuyor. 70 bini aşkın kişinin incelendiği araştırma, 19 ile49 yaş arasındaki hastanede tedavi edilen Covid-19 hastalarının yüzde 40'ının böbrekleri, akciğerleri veya diğer organları ile ilgili sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Bilim insanları, ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bu durumun önlenmesi için aşı olma çağrısı yaptı.

Covid-19'u ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında organ hasarı oluştu - Sayfa 1

İngiltere’de yapılan yeni çalışma, 2020'de Covid'in ilk dalgasında 302 hastanede tedavi gören her yaştan 73 bin 197 yetişkini inceledi. 

113
Covid-19'u ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında organ hasarı oluştu - Sayfa 2

Çalışmayı yöneten Profesör Calum Semple, " Veriler, Covid'in grip kadar basit olmadığı gerçeğini güçlendiriyor ve genç yetişkinlerin bile  önemli komplikasyonlar yaşadığını gösteriyor” dedi.

213
Covid-19'u ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında organ hasarı oluştu - Sayfa 3

İngiltere'deki yedi üniversite ve Sağlık ve Sosyal Bakım ve Halk Sağlığı Departmanı'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, Covid-19 için hastanede tedaviye ihtiyaç duyanlarda meydana gelen  "komplikasyon" sayısına baktı. 
 

313
Covid-19'u ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında organ hasarı oluştu - Sayfa 4

EN YAYGINI BÖBREK HASARI
Genel olarak, tüm yetişkin hastaların yaklaşık yarısı hastanede kaldıkları süre boyunca en az bir komplikasyon yaşadı. En yaygın olanı ise, böbrek hasarıydı,  onu akciğer ve kalp hastalıkları izledi.

413