Çankırı'dan İngiltere'nin başbakanlığına: Boris Johnson

İngiltere'de, eski Dışişleri Bakanı ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçildi. Johnson yarın hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin yeni başbakanı olacak.

Çankırı'dan İngiltere'nin başbakanlığına: Boris Johnson - Sayfa 1

55 yaşındaki Boris Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu. 

Çankırı'dan İngiltere'nin başbakanlığına: Boris Johnson - Sayfa 2

Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu.

Çankırı'dan İngiltere'nin başbakanlığına: Boris Johnson - Sayfa 3

‘Artin Kemal’ olarak da bilinen Ali Kemal, Mustafa Kemal’e ve milli mücadeleye karşı düşmanca tutumu ve ağır hakaretleri nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştı. İstiklal Savaşı sonrası ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla gözaltına alınan Ali Kemal İstanbul’a getirilirken İzmit’te halk tarafından linç edilmişti.

Çankırı'dan İngiltere'nin başbakanlığına: Boris Johnson - Sayfa 4

1964'te New York'ta doğan Boris Johnson kız kardeşine "Dünyanın Kralı" olmak istediğini söyleyen bir çocuktu. İngiltere'nin prestijli koleji Eton'da, ardından da Oxford Üniversitesi'nde eğitim gördü. Rotasını gazeteciliğe çeviren Johnson ilk adımını İngiliz Times gazetesine attı.