Çanakkale Savaşı’ndaki hastane binası, kent müzesine dönüştürülüyor

Edirne'nin Keşan ilçesinde Çanakkale Savaşı yıllarında cephe gerisi hastanesi olarak hizmet verilen, daha sonra hastane ve okul olarak da kullanılan tarihi taş binanın, belediye tarafından kent müzesi haline getirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Keşan Kent Müzesi Koordinatörü arkeolog Aslı Avcı, şehrin kimliğini yansıtan ve günlük hayatta kullanılan eski eşyaları topladıklarını belirterek, müze ve bahçesinin sosyal ve sanatsal faaliyetlerde de kullanılacağını söyledi.

Çanakkale Savaşı’ndaki hastane binası, kent müzesine dönüştürülüyor - Sayfa 1

Keşan'da Yukarı Zaferiye Mahallesi Necati İşcan Caddesi'ndeki 1914 yılında inşa edilerek Çanakkale Savaşı'nda cephe gerisi hastanesi olarak yaralı askerlerin tedavi edildiği daha sonraki yıllarda ise Kızılay ve memleket hastanesi olarak da hizmet veren bina, aralık ayında kent müzesi olarak kullanılmak üzere Keşan Belediyesi'ne devredildi. 

115
Çanakkale Savaşı’ndaki hastane binası, kent müzesine dönüştürülüyor - Sayfa 2

Binanın restorasyonu için proje hazırlanırken, yapılan duyurularla şehrin kimliğini yansıtan ve günlük hayatta kullanılan eski eşyalar müze bünyesinde toplanmaya başlandı. Eşyalar arasında yer alan eski mutfak araçları, su küpleri, patlamış top mermisinden yapılmış havan, el yazması notlar bulunan Kur'an-ı Kerim, yağlı güreşlerde giyilen kispet, müzik aletleri ve daktilolar dikkat çekiyor. 

215
Çanakkale Savaşı’ndaki hastane binası, kent müzesine dönüştürülüyor - Sayfa 3

'HALK TARAFINDAN İLGİ GÖRDÜ'

Keşan Kent Müzesi Koordinatörü arkeolog Aslı Avcı, kent müzesi olarak kullanılan binanın 1900'lü yılların başında inşa edilerek, Çanakkale Savaşı döneminde cephe gerisi hastanesi olarak kullanıldığını belirtip, "Bina ilk önce cephe gerisi hastanesi olarak kullanılmış. 

315
Çanakkale Savaşı’ndaki hastane binası, kent müzesine dönüştürülüyor - Sayfa 4

Aralık ayında da Keşan Belediyesi'ne kent müzesi olarak tahsis edildi. Ocak ayı itibarıyla çalışmalarımıza başladık. Öncelikle bir duyuru yaptık. Vatandaşların ellerinde eski olan, kent kimliğini yansıtan eşyaları bize getirmelerini istedik. Bu halk tarafından ilgi gördü. Herkes elinde olan, sakladığı eşyalarını bize getirdi" dedi.

415