Büyük gün geldi çattı! Erdoğan açıklayacak

Türkiye'nin geçen yıl Karadeniz'de 405 milyar metreküplük gaz keşfinin ardından Sakarya Gaz Sahası'nda rezerv tespiti ve yeni gaz keşfine yönelik sondajlarla yürüttüğü çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bölgede yeni bir gaz keşfine yönelik açıklama yapması bekleniyor.

Büyük gün geldi çattı! Erdoğan açıklayacak - Sayfa 1

Türkiye, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'ta açıklayacağı müjdeyi bekliyor. 

113
Büyük gün geldi çattı! Erdoğan açıklayacak - Sayfa 2

Fatih sondaj gemisinin geçen yıl Zonguldak Filyos açıklarında Türkiye'nin Karadeniz münhasır ekonomik bölgesinde Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusundaki gaz keşfi, yılın dünyada derin denizlerdeki en büyük, tüm gaz keşifleri arasında ise ikinci en büyük keşfi olarak kayıtlara geçti.

213
Büyük gün geldi çattı! Erdoğan açıklayacak - Sayfa 3

Uluslararası Enerji Ajansı, keşfin potansiyel ekonomik büyüklüğünün 80 milyar doların üzerinde olduğunu hesapladı.

Keşfin ardından bölgede ilk gaz üretiminin 2023'te başlayarak Türkiye'nin doğalgaz şebekesine verilmesi için çalışmalar hızla devam etti.

313
Büyük gün geldi çattı! Erdoğan açıklayacak - Sayfa 4

Keşif kuyusu olan Tuna-1'in ardından, Fatih sondaj gemisi Türkiye'nin ilk derin deniz tespit kuyusu olma özelliği taşıyan Türkali-1'de 3 bin 920 metre sondaj derinliğine ulaşarak buradaki çalışmaları 77 günde bitirdi. İkinci derin deniz tespit kuyusu olan Türkali-2'de ise yine 3 bin 950 metre sondaj derinliğine ulaşılmasının ardından rezerv tespit çalışmaları 53 günde tamamlandı. Tespit kuyuları, sahanın özellikleri, sınırları ve rezervin boyutlarının net olarak öğrenilebilmesi için önem arz ediyor.

413