Birçok kişi bunu bilmiyor! 1 gün çalışana tazminat!

Çalışanların işten ayrılırken iki farklı tazminat hakkı bulunuyor. Bunlardan biri kıdem diğeri ise ihbar tazminatı. Kıdem için 1 yılın dolması gerekirken, ihbar tazminatı ise 1 gün sigortalı çalışmayla elde edilebiliyor. Peki ihbar tazminatını kimler, nasıl alır? İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

Birçok kişi bunu bilmiyor! 1 gün çalışana tazminat! - Sayfa 1

Haklı nedenle işten ayrılırken veya patron çıkışınızı verdiğinde yasalara göre işçilere hakları teslim ediliyor. Bunlardan bir tanesi de ‘ihbar tazminatı’.

114
Birçok kişi bunu bilmiyor! 1 gün çalışana tazminat! - Sayfa 2

Çoğu kişi bu tazminatı göz ardı eder. Oysa ihbar da tıpkı kıdem tazminatı gibi işçinin güvencesi niteliğindedir. Peki kimler, nasıl alır? Yasaya göre; işveren işçisini işten çıkarmadan önce bunu işçisine bildirmek zorunda.

214
Birçok kişi bunu bilmiyor! 1 gün çalışana tazminat! - Sayfa 3

8 HAFTAYA KADAR ÇIKIYOR

Posta Gazetesi'nin haberine göre, bildirim, çalışma süresi 6 aydan kısaysa (1 gün dahi olsa) 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arasındaysa 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasındaysa 6 hafta, 3 yıldan fazla olursa 8 hafta önce yapılmalı. 

314
Birçok kişi bunu bilmiyor! 1 gün çalışana tazminat! - Sayfa 4

4-5 yıllık işçiye ‘eşyalarını hemen topla çık’ denemiyor. Sözleşmeyi bugün fesheden işveren 8 hafta daha işçiyi çalıştırmak zorunda. Bu 8 haftalık zamana ‘ihbar süresi’ deniliyor.

414