BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının sağladığı koruma, her yıl destekleyici doz alma ihtiyacını kaldırabilir

Araştırmacılar, BioNTech-Pfizer ve Moderna'nın Kovid-19 aşılarının sağladığı uzun süreli koruma sayesinde her yıl değil de, birkaç yılda bir destekleyici aşının yeterli olabileceği umudunun belirdiğini duyurdu.

BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının sağladığı koruma, her yıl destekleyici doz alma ihtiyacını kaldırabilir - Sayfa 1

BioNTech-Pfizer ve Moderna'nın yeni bir teknoloji olan mRNA'ya (messenger RNA veya mesajcı RNA) dayanan Kovid-19 aşılarının sık sık yeni doz olmaya ihtiyaç bırakmayacak şekilde uzun süreli koruma sağladığına dair işaretler saptandı.

112
BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının sağladığı koruma, her yıl destekleyici doz alma ihtiyacını kaldırabilir - Sayfa 2

İki doz yapılan bu iki aşı, bağışıklık sağlamak için virüsün genetik kodunu mesajcıyla insan hücresine göndermeye, mesajcının hücreleri koronavirüsteki diken proteinini üretmeye yöneltmesine, böylece bağışıklık sisteminin antikor üretmesiyle T hücrelerinin enfekte hücreleri yok etmesine dayanıyor. 

212
BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının sağladığı koruma, her yıl destekleyici doz alma ihtiyacını kaldırabilir - Sayfa 3

Ancak uzun süreli koruma sağlamanın kesinleşmesi için daha fazla araştırma gerektiği ve koronavirüs mutasyonlarının nasıl evrimleşeceğini görmek gerektiği belirtildi.

312
BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının sağladığı koruma, her yıl destekleyici doz alma ihtiyacını kaldırabilir - Sayfa 4

ABD'li araştırmacılar, her yıl değil de, birkaç yılda bir destekleyici aşının yeterli olabileceği umudunun belirdiğini dile getirdi.

 

412