Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Henüz birinci dalga atlatılamadı

Sağlık Bakanlığı Corona Virüs bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, henüz birinci dalganın atlatılmadığını belirterek bayram dönemine dikkat çekti.

Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Henüz birinci dalga atlatılamadı - Sayfa 1

Sağlık Bakanlığı Corona virüs Bilim Kurulu Üyesive Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Youtube ve Twitter hesaplarından yaptığı videolu paylaşımda, Türkiye için şu anda ikinci dalga olasılığından ziyade, birinci dalgayı tam olarak bitirmek üzerine odaklanmak gerektiğini kaydetti.

111
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Henüz birinci dalga atlatılamadı - Sayfa 2

Prof. Dr. Özlü, "Çünkü biz henüz birinci dalgayı atlatmış değiliz, bitirmek üzereyiz, iyi gidiyor. Şu an itibarıyla eğer bir gecikme olmazsa bayram sonrasında rakamların daha da düşeceğini ve kontrolün artacağını umuyorum" dedi.

211
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Henüz birinci dalga atlatılamadı - Sayfa 3

Ramazan Bayramı göz önüne alındığında beklenmedik bir kalabalıklaşmanın olması durumunda sürenin uzayabileceği, tekrar geriye dönüş olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Özlü, "Ama gördüğüm kadarıyla bugüne kadar kontrollü sosyal yaşama geçiş döneminde de önemli ölçüde bir geriye dönüş olmadı. Günlük dalgalanmalar oldu; ama bunlar makul düzeyde öngörülebilir düzeyde kaldı. Bu da sevindirici. Bence ikinci dalga olasılığı daha sonra ortaya çıkacak bir risk, şu anda biz birinci dalganın bir an önce tamamlanması noktasında hepimiz gayret ediyor olmalıyız. Tedbirlerimizi aksatmamalıyız, bir an önce bu süreci bitirmeliyiz" mesajını verdi.

311
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Henüz birinci dalga atlatılamadı - Sayfa 4

"Kontrolü daha kolay olabilir"
Prof. Dr. Özlü, ikinci dalga olasılığının her zaman olduğunu, birinci dalgayı kontrole alıp bitirmiş Çin, Güney Kore ve Singapur’da aradan bir süre geçtikten sonra tekrar vakaların görüldüğünü hatırlatarak, "Ama ikinci dalga konusunda biz birinci dalgaya göre daha donanımlı, daha deneyimliyiz, daha başarılı olacağımıza inanıyorum. 

411