Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'dan aşı açıklaması

Koronavirüs aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, ilk dozu kasımda üretilmesi beklenen aşının Türkiye'ye gelmesinin mart-nisan ayını bulacağını söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'dan aşı açıklaması - Sayfa 1

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Covid-19 aşısının Türkiye'ye gelmesinin 2021 mart-nisan aylarını bulabileceğini söyledi.

Kara, salgına karşı yürütülen aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'deki aşı çalışmalarının laboratuvar tarafında olumlu ilerlemeler olduğunu söyleyen Kara, hayvan deneyi aşamalarına gelindiğini kaydetti.

111
Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'dan aşı açıklaması - Sayfa 2

Kara, "Uluslararası çalışmalar biraz daha ileri seviyede, insan çalışması düzeyine gelmiş vaziyette. Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi bilgilerine göre, bunların sayısı 25 civarına ulaşmış durumda. En önde olan iki tanesinden birisi haftaya başlayacak, diğeri büyük çaplı insan çalışmalarına yeni başlamış vaziyette" diye konuştu.

211
Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'dan aşı açıklaması - Sayfa 3

"GÜVENLİĞİNE YÖNELİK 3 AŞAMALI ÇALIŞMA"

Aşının güvenliğine yönelik olan ilk çalışmaların çok az sayıda gönüllü üstünde deneme yapılması olduğuna vurgu yapan Kara, "Aşının herhangi bir problem çıkartmadığı  görüldükten sonra ikinci kısımda da hangi miktarla verdiğinizde ne kadar etki yaptığını gördüğünüz çalışmalar olur. Üçüncü kısımda bu aşının gerçekten koruyucu olup olmadığını gördüğümüz çok daha yüksek sayıdaki insanlara uygulandığında ve aynı zamanda da istenmeyen etkilerinin olup olmadığını değerlendirdiğimiz çalışmalar olur" ifadelerini kullandı.

311
Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'dan aşı açıklaması - Sayfa 4

"KASIM'DA İLK DOZ"

İngiltere ve ABD'deki aşı çalışmalarına değinen Kara, "Şu anda İngiltere'deki aşı çalışmaları belli bir noktaya geldi ve insan çalışmalarında bu büyük gruba başladı. ABD'deki çalışmada önümüzdeki hafta içerisinde büyük çaplı insan çalışmalarına başlanacak.

411