Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap: Büyük umutlar bağlanan aşılar nasıl, ne kadar koruyacak?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, "Geçen haftanın en dikkat çekici gelişmesi, daha önce Covid-19 geçirip, iyileşmiş olan kişilerin tekrar Covid-19’a yakalanmalarıydı. Hastalığa tekrar tekrar yakalanmak söz konusu ise kitle bağışıklığı nasıl oluşacak? Hastalığı geçirmiş olmak bile koruma sağlamazken büyük umutlar bağlanan aşılar nasıl, ne kadar koruyacak?" düşüncesini dile getirdi.

Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap: Büyük umutlar bağlanan aşılar nasıl, ne kadar koruyacak? - Sayfa 1

HaberTürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Prof. Dr. Azap, bu durumun mikrobiyoloji ve klinik enfeksiyon uzmanları olarak kendileri için şaşırtıcı olmadığını da belirtti; o da girip virüsünü örnek gösterdi. Benzer şekilde dönemsel aşılarla sürecin aşılacağını bildirdi.

112
Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap: Büyük umutlar bağlanan aşılar nasıl, ne kadar koruyacak? - Sayfa 2

Sarıkaya'nın röportajı şu şekilde; 

“Geçen haftanın en dikkat çekici gelişmesi, daha önce Covid-19 geçirip, iyileşmiş olan kişilerin tekrar Covid-19’a yakalanmalarıydı” diye söze girdi.

212
Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap: Büyük umutlar bağlanan aşılar nasıl, ne kadar koruyacak? - Sayfa 3

Tekrarlayan Covid-19 olgu sayısının iki elin parmağını geçmese de bu bulgunun, “salgını yakından takip edenleri dehşete düşürdüğüne” vurgu yaptı.

312
Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap: Büyük umutlar bağlanan aşılar nasıl, ne kadar koruyacak? - Sayfa 4

Salgının kontrol altına alınması için, aşıyla veya hastalığı geçirerek bağışıklık kazanan kişi oranının %50-60’ın üzerine çıkması, yani “kitle bağışıklığı” oluşması gerektiğinin konuşulduğunu anımsattı.

412