Bilim adamlarından umut veren açıklama: "Koronavirüs aşısı uzun yıllar koruyabilir"

Uzmanlar koronavirüsün, grip virüsü kadar hızlı değişim geçirmediğine inanıyor. Bilim insanları, nihai aşının yıllarca koruma sağlayabileceğini söyledi. Yaklaşık 18 ay içinde bulunması beklenen aşı, koronavirüsü gripten daha çok suçiçeği gibi bir hastalık haline getirebilir.

Bilim adamlarından umut veren açıklama: "Koronavirüs aşısı uzun yıllar koruyabilir" - Sayfa 1

Bir virüsün ne kadar hızlı değiştiğine bağlı olarak, bazı aşıların düzenli olarak güncellenmesi gerekiyor. Bu tür bir aşı olan grip aşısı da her yıl tekrarlanıyor. Kızamık ve suçiçeği gibi benzeri aşılar da onlarca yıl hatta ömür boyu koruma sağlıyor.

Daily Mail’de yer alan habere göre, John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan biyolog Peter Thilen, koronavirüsün gripten daha çok kızamık ve suçiçeği gibi yavaşça değiştiğini söyledi.

Bilim adamlarından umut veren açıklama: "Koronavirüs aşısı uzun yıllar koruyabilir" - Sayfa 2

Açıklamada “Yaptığımız şey virüsün mutasyon geçirip geçirmediğini ve ne kadar hızlı olduğunu bildiriyor" diyen Thilen, “Mutasyon oranına dayanarak, erken veriler bunun her yıl grip aşısı gibi güncellenmesi gereken bir aşıdan ziyade tek bir aşı olacağını gösteriyor” ifadesini kullandı. 

Bilim adamlarından umut veren açıklama: "Koronavirüs aşısı uzun yıllar koruyabilir" - Sayfa 3

Iowa Üniversitesi’nden Stanley Perlman ve Texarkana’daki Texas A&M Üniversitesi’nden Benjamin Neuman adlı iki virolog, Washington Post gazetesine virüsün nispeten kararlı göründüğünü söyledi. Perlman, “Virüs önemli ölçüde mutasyona uğramadı” dedi.

Virüsteki mutasyonları incelemek, bilim insanlarının virüsün bir bölgede ne kadar süre fark edilmemiş olabileceğini belirlemelerine yardımcı olabilir ve sosyal uzaklıklar gibi hangi önlemlerin alınacağı konusunda tavsiyede bulunabilir.

Bilim adamlarından umut veren açıklama: "Koronavirüs aşısı uzun yıllar koruyabilir" - Sayfa 4

Uzmanlar, corona virüs için olabilecek en erken aşının 18 ay sonra çıkabileceğini belirtiyor. ABD, İngiltere ve diğer ülkelerde aşı denemeleri devam etmekle birlikte, aşı milyonlarca insana yapılmadan önce güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak için zamana ihtiyaç var.

YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ DENENECEK
Bununla birlikte Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) , ABD’de 50 binden fazla hasta için ilk tedaviyi onayladı: Enfeksiyonu temizleyen insanlardan kan plazması. İyileşmiş Covid-19 hastalarından alınan kan plazması, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmak için geliştirdiği antikorlar açısından zengin.