Berat Kandili gecesi hangi ibadetler yapılmalı?

Mübarek Ramazan ayının müjdeleyicisi olan Berat Kandili bugün! Berat Kandili gecesinde bütün günahlar affedilir mi? Berat Kandili, Ramazan ayına girmeden önce idrak edeceğimiz son kandil gecesidir. Berat Kandili, berat kelimesi manası itibariyle temizlenme ve kurtulma olarak ifade edilir ve Berat Kandili gecesi mümkün olduğunca dua edip tevbe istiğfar edilmesi gerektiğini İslam alimleri ve büyükleri özellikle belirtmiştir.

Berat Kandili gecesi hangi ibadetler yapılmalı? - Sayfa 1

BERAT NE DEMEKTİR?

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.

123
Berat Kandili gecesi hangi ibadetler yapılmalı? - Sayfa 2

BERAT KANDİLİ'NİN ÖNEMİ

Berat gecesi için eserlerde “leyle-i nısf-ı şa’bân/şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi”, “sâk (belge) gecesi” ve “Taksim ve Takdir Gecesi” mânâlarına gelen tamlamalar kullanılmaktadır. Bu geceye ait “mübarek, sâk, rahmet ve takdir” şeklindeki dört kelime, aslında gecenin dört temel vasfını da teşkil etmektedir.

223
Berat Kandili gecesi hangi ibadetler yapılmalı? - Sayfa 3

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), Şaban ayının yarılandığı bu gecede Allah’a bol bol ibadet edilmesini, günahların affı, maddi ve manevi ihtiyaçların giderilmesi için dua edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve o gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî edeceğini bizlere şöyle müjdelemiştir: “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (on beşinci günde) oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ dünyaya en yakın göğe inerek (rahmet nazarı ile bakarak) fecir oluncaya kadar, ‘Benden mağfiret, bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Benden rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim! Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?’ buyurur.”
 

323
Berat Kandili gecesi hangi ibadetler yapılmalı? - Sayfa 4

BERAT KANDİLİNDE YAPILABİLECEK İBADETLER, DUALAR
* Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

423