Asgari ücrete yüzde 35 zam bekleniyor! Kritik tarih 5 Haziran

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücret zammı için Haziran ayında bir araya gelmek için hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tespit çalışmaları için saha araştırmalarını sürdürüyor. 5 Haziran tarihinde TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla 5 aylık enflasyon oranı netleşecek. Bu rakam da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında olacak.

Asgari ücrete yüzde 35 zam bekleniyor! Kritik tarih 5 Haziran - Sayfa 1

Asgari ücrete ara zam yapılacağı Ocak 2023 zamlarının ardından konuşulmaya başlanmış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından net bir şekilde Temmuz ayı dile getirilerek resmiyet kazanmıştı. Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücret zammı için toplanacak.

Asgari ücrete yüzde 35 zam bekleniyor! Kritik tarih 5 Haziran - Sayfa 2

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre, Türkiye seçimlerinin geride kalması ile gözler Meclis’in açılır açılmaz atacağı adımlara çevrildi. Yeni kabinenin kurulmasının ardından asgari ücret, memur ve emekli zammı için ivedilikle harekete geçilecek. Bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile yeni asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetkilileri tespit çalışmaları yürütüyordu. Yeni Kabine'nin belli olmasından sonra asgari ücrete ara zam için düğmeye basılacak.

Asgari ücrete yüzde 35 zam bekleniyor! Kritik tarih 5 Haziran - Sayfa 3

Milli gelirin tüm tabana yayılması isteniyor
Yeni Kabine'nin belli olması sonrası Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümetin çağrısıyla toplanacak. Komisyon 5'er kişilik ekipler şeklide toplamda 15 kişi olacak şekilde işçi, işveren ve hükümetten oluşuyor. Karar oy çokluğu ile alınabiliyor. Toplamda 3 veya 4 toplantı sonrası yeni rakam belli olacak. Haziran ayı içerisinde her tarafın bir kez ev sahipliği yapacağı ve her hafta bir toplantı ile bir rakamda uzlaşılması bekleniyor. Asgari ücret zammında artan milli gelirin tüm tabana yayılması için düzenlemelerin de yapılacağı ifade ediliyor.

Asgari ücrete yüzde 35 zam bekleniyor! Kritik tarih 5 Haziran - Sayfa 4

Çalışanların maaşlarına vergi ayarı geliyor
Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılamasının yanında çalışanların maaşlarına vergi ayarı yapılarak alım gücünün artırılması hedeflenecek. Yeni düzenleme ile beraber ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek çalışanların gelirlerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Burada işçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ ve işveren tarafını temsilen TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor. Bu düzenlemeyi Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütüyor.