Asgari ücret 2020'de ne kadar olacak? İşte konuşulan zam oranları!

Asgari ücret zammı 8 milyon çalışanın en çok merak ettiği konu. Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında yapacağı toplantılara çevrilirken, alt alta konulan rakamlarla birlikte konuşulan ortalama zam oranı da ortaya çıktı.

Asgari ücret 2020'de ne kadar olacak? İşte konuşulan zam oranları! - Sayfa 1

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2020'den geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 2 Aralık'ta toplanacak. İlk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Asgari ücret 2020'de ne kadar olacak? İşte konuşulan zam oranları! - Sayfa 2

Peki 8 milyon çalışanın merakla beklediği asgari ücrette zam oranı ne kadar olacak? Türk-İş, kendi araştırmasından yola çıkarak, bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin 2 bin 526 lira olduğuna dikkat çekti. Bugün için asgari ücret brüt 2.558.40 lira, çalışanın eline ise 2 bin 20 lira geçiyor.
 

Asgari ücret 2020'de ne kadar olacak? İşte konuşulan zam oranları! - Sayfa 3

Çalışma ve sosyal güvenlik yazılarıyla bilinen Hürriyet yazarı Noyan Doğan, hükümet ve işveren kesimlerinin beklenti ve çalışmalarını araştırdı ve bugünkü köşesinde asgari ücrette ortalama yüzde 15 zam beklentisinin oluştuğunu yazdı. 

Asgari ücret 2020'de ne kadar olacak? İşte konuşulan zam oranları! - Sayfa 4

İŞÇİ KESİMİNİN TALEBİ YÜZDE 50'LER MERTEBESİNDE OLACAK: İşçi kesimi temsilcileri bir kişinin yaşam maliyetini ortaya koyacak, ücret kaybının telafi edilmesini isteyecek; bir rakam önerip, bunun da üzerine enflasyon farkı talep edecek. Benim tahminim işçi kesiminin talebi yüzde 50’ler mertebesinde olacaktır.