için kaldı

TBMM Genel Kurulu’nda Filistin tepkisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, "İsrail güvenlik makamlarının namaz kılmak ve dua etmek için Mescidi Aksa'ya giden Müslümanların üzerinin metal detektörlerle aranmak istenmesi, terörist muamelesi yapmaktan farksızdır. Filistin halkına karşı yıllardır devam eden sindirme politikası yanlıştır, kabul edilemez. İsrail devletinin yürüttüğü güvenlik politikaları inanç...

F5HABER F5HABER
TBMM Genel Kurulu’nda Filistin tepkisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, "İsrail güvenlik makamlarının namaz kılmak ve dua etmek için Mescidi Aksa'ya giden Müslümanların üzerinin metal detektörlerle aranmak istenmesi, terörist muamelesi yapmaktan farksızdır. Filistin halkına karşı yıllardır devam eden sindirme politikası yanlıştır, kabul edilemez. İsrail devletinin yürüttüğü güvenlik politikaları inanç hürriyetine ve insan haklarına aykırıdır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan TBMM Başkanı Kahraman, Mescid-i Aksa'da yaşananlara değinerek, "İsrail güvenlik makamlarının namaz kılmak ve dua etmek için Mescidi Aksa'ya giden Müslümanların üzerinin metal detektörlerle aranmak istenmesi, terörist muamelesi yapmaktan farksızdır. Filistin halkına karşı yıllardır devam eden sindirme politikası yanlıştır, kabul edilemez. İsrail devletinin yürüttüğü güvenlik politikaları inanç hürriyetine ve insan haklarına aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti halkıyla birlikte Filistinli kardeşlerimizin yanındadır" dedi. Kahraman, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımız muhterem Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Hükümetinin tek taraflı, saygısız, baskıcı, kışkırtıcı ve huzur bozucu uygulamaları konusunda uluslararası topluma yaptığı çağrıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak tümüyle destekliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak, uluslararası toplumu Kudüs'te yürütülen insan hakları ve inanç hürriyetlerine karşı işlenen suçlar konusunda duyarlı ve tepkili olmaya davet ediyorum. İslam ülkelerini de Filistinli kardeşlerimizin meselelerine sahip çıkma noktasında daha duyarlı olmaya davet ediyorum. İsrail Hükümetinden beklentimiz, Orta Doğu'da kalıcı barışı sağlamak konusunda Filistin Hükümetiyle barış masasına oturup kendilerinden beklenen adımları atmasıdır. İşgal ettiği Filistin topraklarından çekilerek Orta Doğu'da barışı kalıcı bir hâle getirmek için, barışı yaygınlaştırmak ve uluslararası toplum tarafından yapılan çağrılara kulak vermeleridir."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Mescid-i Aksa ile ilgili olarak, "Başkanlık ettiğiniz oturumda Mescid-i Aksa'da yaşananlar konusuna değinmeniz bizim açımızdan son derece anlamlıdır. Bugün ben de bir basın toplantısı düzenleyerek bu konuda Cumhuriyet Halk Partisinin endişelerini, tepkisini ve Mecsidi Aksa'ya yapılan hem saldırılar hem Mescidi Aksa'ya girişte uygulanan kısıtlamalarla ilgili eleştirilerimizi dile getirmiş ve yaşananları telin etmiş, bu konuda en sert tepkimizi dile getirmiştim. Ayrıca, bu saatlerde, saat 13.30'da başlayan bir görüşmede 10 kişilik milletvekili grubumuza Sayın Grup Başkan Vekilimiz Engin Altay Başkanlık etmektedir. Şu anda Filistin Büyükelçiliğindeler. Filistin'e konuyla ilgili desteklerimizi, yaşananlardan duyduğumuz üzüntüleri ifade etmekteler. Biz elbette Meclisten, Genel Kuruldan Meclis Başkanı ağzıyla yapılan bu kınamayı son derece önemsiyoruz. Ancak hükümetin bu konudaki sessizliğini, bu konuda sadece lafla peynir gemisi yürütmesini, bu konudaki müeyyidesizliğini ve esas gündeminin Katar'dan katar katar gelen paraların gelip gelmemesiyle ilgili olarak bir Katar turuna gözleri dikmiş olmasını da son derece ayıplı bir durum olarak görüyoruz. Biz Filistin meselesinde hep Filistin'in arkasında olmuş, Filistin meselesinde solcular, sosyal demokratlar olarak direnişin arkasında olmuş, Filistin'in bağımsızlık mücadelesinin yanında olmuş, fikren de olmuş, bedenen de olmuş bir siyasi gelenekten geliyoruz ve İsrail'in ve arkasındakilerin İstanbul'a çıkardıkları filoyu denize dökmekle övünüyoruz" şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise İsrail politikalarına ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Biz de mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu, hangi dine ve meşrebe sahip olursa olsun hiçbir halkın ibadet etme, Allah'a varmak konusundaki çabalarının engellenemeyeceğini düşünüyoruz ama şurada Genel Kurula ve Genel Kurulun dikkatine sunmak istediğim bir hususa daha dikkat çekmek istiyorum: Camiler önemli mabetlerdir, çok değerlidir ama ibadeti gerçekleştirmenin tek mekânı değil. Aynı şekilde insanların sivil mekânda cuma namazını kılan insanlara saldırılarını şiddetle kınıyoruz biz. İnanca, ibadete ve Allah'a varmanın her türlü etkinliğine yönelime karşı çıktığımızı, şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyoruz."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da İsrail'in Filistin'e yönelik yaptırımlarını kınadıklarını belirterek, "İsrail'in Mescidi Aksa'daki zulmü son günlerde dünya kamuoyunu infiale sevk eden konulardan birisidir. İbadethaneler kutsal mekânlardır ve her türlü saldırıdan masumdurlar. İsrail'in bu uygulamaları baskıcı ve saygısızcadır, insan haklarına aykırıdır. İslam'ın kutsal mekânlarından olan, biz Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa, İsrail tarafından resmen ve fiilen bir kez daha işgal edilmiştir. İsrail Mescidi Aksa'yı ablukaya almış, kapısına dedektör koymuştur. 1967 yılından beri Mescidi Aksa'da ilk defa cuma namazları kılınamamıştır. İsrail'in bu faaliyeti ibadet özgürlüğünü kısıtlamaya yöneliktir ve bu girişimler Mescidi Aksa ile Müslümanların bağını koparmaya yönelik faaliyetlerdir. Mescidi Aksa, biz Müslümanların ortak mirasıdır, şerefidir, namusudur. İsrail'in bu haksız, hukuksuz ve saygısız faaliyetlerini kınıyoruz ve reddediyoruz. İsrail'i, bu son derece vahim yanlıştan vazgeçmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

(Ahmet Umur Öztürk / İHA)

SONRAKİ HABER