Kanseri de Manş'ı da aşarız



Faruk ZABCI-LONRDRA-DHA

50 yaşındaki Türk işadamı Vural Tandoğan , 57 km Manş'ın azgın dalgalarında kanserli babası için yüzdü . Fransa sahillerine 3 km kala pilotun ve antrenörün ısrarıyla 18 saat 30 dakika yüzdükten sonra zorla tekneye alınması sonucu İstanbul'da yolunu bekleyen babasına dün akşam eli boş döndü.

Daha önce en uzun yüzdüğü mesafe 22 km olan Vural Tandoğan yüzerken Manş tarihinde görülen ender olaylardan biri oldu. 11 tekneden ancak 3'ü yarışı bitirebildi. Vural Tandoğan "Manş'ı yüzerek geçmek insanüstü bir olay. 140 yılda solo geçiş yapan kişi sayısı 1.500. Kuş uçuşu yaklaşık İngiltere ve Fransa'ya 34 km olan yol med cezir ile beraber yaklaşık 60 km yi buluyor. Su sıcaklığı 15 -17 derece .Bu su sıcaklığında hipotermiye girmeden saatlerce yüzmek doğa üstü bir olay. Kısaca bu bir savaş. Bu savaşı kazanıp kanser hastalarının da isterse kanserle olan savaşlarını kazanabileceğini ve bu mücadeleden asla vazgeçilmemesi gerektiğini göstermek istiyorum. Bu arada genç nesillere de örnek olabilirsem ne mutlu bana" şeklinde konuştu.

"Manş içimde uhde kaldı.Doğru pilotla bir kez daha deneyeceğim"

Vural Tandoğan'ın Manş'ta antrenörlüğünü yapan Kamil Resa Alsaran ise yüzmeden sonra şunları söyledi: "Vural yüzme geçmişi olmamasına rağmen son 9 yılda kendini çok geliştirerek üst seviye yüzücü olmuştu.Ben dayanıklılığını ve hırsını görüp Manş'I geçebileceğini ona empose etmiştim. Kendisi bunun farkında bile değilken farkına vardı ve Manş'ı geçmeye karar verdi. Sekiz aylık antrenmanlar sonucu daha da kuvvetlenmişti. Yüzme günü 11 yüzücünün sadece üçü bitirebildi. Hava şartları akşama doğru çok kötüleştiğinden ve Med-cezir onu tekrar kanala attığından çok yavaş ilerleyebiliyordu. 18.30 saatlik yüzüşün ardından hakem ve tekne kaptanı yüzmeyi sonlandırdılar ki Vural hala yüzmek istiyordu. İtiraz etsek de kabul etmediler. Bizimde yapacak bir şeyimiz kalmadı. 57 km yüzmenin ardından sonra karaya 3 km kala geri dönmek zorunda kaldık. Bitiremeyen yüzücüler arasında bırakan en son yüzücü Vural oldu ki onlar çok daha önce bırakmışlardı. Kaptan hatası olmasaydı o hava şartlar?nda bile karaya çıkardı. Babası için yüzdüğü Manş'ta elinden gelenin fazlasını yaptı ki bundan önceki en uzun yüzüşü 22 km idi. Antrenörü olarak onunla gurur duyuyorum, kaptan hataları ve hava şartlarının olumsuzlarından bu sefer böyle oldu ama biliyorum ben, o pes etmeyecek" ifadelerini kullandı.

(DHA - Faruk ZABCI)