Kılıçdaroğlu'ndan düşürülen Rus uçağıyla ilgili açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu "Şu anda ortaya çıkan tablo bizi ürkütüyor; kaygı uyandırıyor" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir ile Habertürk Muhabiri Düzgün Karadaş'a konuştu.

Kılıçdaroğlu, Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin şunları söyledi:

YANLIŞ İLİKLENDİ: Yanlış bir dış politika izlendi. Türkiye'nin bölgedeki ve dünyadaki saygınlığına gölge düşürücü gelişmeler oldu. İlk düğme yanlış iliklendi ve o yanlış bugüne kadar devam ediyor.


GİDEREK DERİNLEŞİYOR: Şu anda ortaya çıkan tablo bizi ürkütüyor; kaygı uyandırıyor. Üstelik bu kaygılar giderek derinleşiyor. İkinci önemli nokta bu dış politikayı parlamentonun dışında yürütüyorsunuz. Parlamentoya bilgi dahi vermiyorsunuz.

BAŞBAKAN AÇIKLAMALI: Olaylarla ilgili gelişme oluyor, bilgiyi veren Cumhurbaşkanı. Rusya açıklama yaptıktan sonra da yaptığı açıklamayı düzeltiyor. Açıklama yapması gereken Cumhurbaşkanı değil, Başbakan'dır. Süreç o kadar hatalı götürüldü ki, sorun Türkiye sorunu olmaktan çıktı, dünyanın sorunu oldu. Bunu yaratan kim? Sebep olan kim? Hükümet ne söyleyecek, gerçekten merak ediyorum?

BARIŞIN GÜVENCESİ: Türkiye, bu coğrafyada barışın güvencesi olmak zorundadır. O nedenle ortaya çıkan tablo kaygı verici. Kaldı ki, Türkmenlere de yeteri kadar sahip çıkılmadı.

OTURUM VEYA ZİRVE: TBMM'yi, hükümetin derhal toplaması lazım. Ne oluyor? Neden oluyor? Türkiye'nin yarısını yok sayıyorsunuz. Başbakan, ivedilikle parlamentoyu toplamalı, kapalı oturumda bilgi vermeli veya siyasi parti liderlerini davet edip, bilgilendirmeli.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI: Gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Olayların sıcaklığı karşısında bazı duygusal demeçler verilebilir. Ben sağduyunun egemen olduğu bir devlet anlayışının hâkim olması gerektiğini düşünüyorum. (Habertürk)