"Bizzat ben bu işin takipçisi olacağım"

Başbakan Davutoğlu Karaman'a gitti, maden kazasıyla ilgili açıklama yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı bölgeyi ziyaret etti. Çalışmaları inceleyen ve yetkililerden son durumla ilgili bilgi alan Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, "Bizzat ben bu işin takipçisi olacağım. Her bir işçimizin canı bize emanettir" dedi.

Öte yandan Davutoğlu, su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin bulunduğu maden ocağında incelemede bulundu.

İşte Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları:


İçeride bulunan 34 vatandaşımızdan 16'sı kurtuldu, 18'i şu anda madende. Dün olayın ardından bakanlarımız ve milletvekillerimiz buraya intikal etti. Biz deolayı yakından takip ettik. Ayrıca AFAD süratle buraya intikal etti. Arama kurtarma çalışmaları bütünn gece sürdü. Ancak eğimin yoğunluğu ve çamurlaşan su nedeniyle çalışmalaristediğimiz gibi ilerlemedi. Su seviyesi 812 metreye kadar çıktı. Çalışmalar neticesinde yaklaşık 10 metre indi. Dünden bugüne tam bir kriz yönetimiyle olayamüdahale edildi. Bir taraftan zamanla yarışılıyor ama diğer taraftaan da zorluklarla karşılaşılıyor. Elimizden gelen bütün imkanlarla gece gündüz çalışıyoruz.Bu coğrafyayı çok yakından bilen biriyim. Buradaki iş imkanlarının kıtlığı, madende olan kardeşlerimizin de helal rızık için ne şartlarda çalıştığını çok iyi biliyorum.Onlar için elimizden ne gelirse yapacağız. En temel hedefimiz bu kardeşlerimize bir an önce ulaşmak. 420 görevli şu an alanda çalışıyor. 329'u arama kurtarma konusunda uzmanlardan oluşuyor. Olabilecek her ihtiyacı karşılayabilecekk ve olabilecek her ihtimale müdahale edebilecek bütün ekipler seferber edilmiş durumda. Bunun yanında ailelerimizin de teskin edilmesi ve bilgilendirilmesi sağlanıyor. Birçoğuyla kucaklaştım, acılarını paylaştım. Gönülden teşekkür edenleroldu. Acı ile sorular soranlar oldu. Onlara metanet tavsiye ettim. Çok metin ve gerçekten tam bir güven içinde çalışmaları takip ediyorlar. Bu kazanın oluş şekliyle ilgili bütünn detaylar incelenecek. Göreve geldiğimizde meydana gelen asansör kazasından sonra çalışma başlatmıştık. Bu kazanınneden meydana geldiği konusunda nihai bir sonuca varmak şu an mümkün değil. Bunu ancak oraya ulaştığımızda anlayacağız. Spekülatif haberlerden uzak durmak lazım.Madencilerimizin çalışma şartlarıyla ilgili, maden işletenlerle bir araya gelmiştik. Buralarda çalışan işçilerin şartlarının düzeltilmesi için çalışmabaşlatmıştık. Bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız.Adli soruşturma başlatılmıştır. Herhangi bir şekilde işletmenin ya da herhangi bir kurumun bir ihmali varsa, gereken yapılacaktır. Bu konuda da hiç kimsebu soruşturmanın üzeri kapatılır mı diye bir endişeye girmesin. Bizzat ben bu işin takipçisi olacağım. Her bir işçimizin canı bize emanettir.

İşçilerimize ne zaman ulaşlır, bir tahminde bulunmak zor. Bir zaman tahmininde bulunarak aileleri beklenti içine sokmak doğru olmaz.

Allah Bir daha böyle bir acı yaşatmasın, gereken her türlü tedbirin alınacağından kamuoyunun emin olmasını istiyorum.