Kira artış oranı nasıl belirlenecek, nasıl uygulanacak?

Konutlarda kira artışına sınırlama getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Peki kira artış oranı nasıl belirlenecek? Kira zammı nasıl yapılacak? Özyeğin Üniversitesi'nin yaptığı çalışma kira artışıyla ilgili tüm soruların cevabını verdi. Çalışmada ayrıca örnek kira artış uygulamasına da yer verildi.

İLK ÇALIŞMA GÜNDEMDEKİ KİRA ARTIŞI  

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Açık Alan Derneği Derin Yoksulluk Ağı ile geliştirdi Hukuk Klinikleri konulu iş birliği kapsamında ilk çalışmasını yaptı. Kişilerin adalete, hak ve hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla yapılacak çalışmalardan ilki gündemdeki kira artış oranı oldu. İşte tüm yönleriyle kira artış oranı…

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENİR?

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25’i aşamaz.

Ancak bu süre içinde TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’ye göre belirlenen oran yüzde 25’ten az olursa düşük olan geçerli olacaktır.

2 Temmuz 2023 itibarıyla kira artışı yine TÜİK üzerinden yapılacaktır.

KİRA ARTIŞ ORANI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Ev sahibi, kira artış oranını kendi başına belirleyemez. Ev sahibi, emsal kira bedellerini gerekçe göstererek belirlediği kira artış oranını kiracıya dayatamaz.

11 Haziran 2022 öncesinde yapılacak kira artış oranı, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’ye göre belirlenen kira artış oranıdır.

11 Haziran 2022 öncesi artış yapılacak kira sözleşmesinde taraflar anlaşarak TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’ye göre belirlenenden farklı bir artış oranı belirleyebilir. Fakat bu oran TÜİK’in açıkladığı oranı geçemez. TÜİK’in açıkladığı oran üst sınırdır.

5 yılı geçmiş kira ilişkilerinde, ev sahibi mahkemeden kira bedelinin yeniden tespit edilmesini isteyebilir. Ev sahibi bu durumda dava açmalıdır.

KİRA ARTIŞ ORANINI NASIL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?

Kira artışı yapılacak ayın oranı (Örnek: Temmuz 2022 kira artış oranı) internet arama motorunda aratılabilir.

TÜİK RESMİ WEB SİTESİNDEN ERİŞİM: İstatistik konuları başlığındaki ‘enflasyon ve fiyat’ sekmesinde ‘Tüketici Fiyat Endeksi’ bölümüne tıklandığında ‘on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı’ görülmektedir.

ÖRNEK KİRA ARTIŞI

Haziran 2022’de kira artışının yapılacak olması halinde;
Haziran başında TÜİK tarafından açıklanan kira artış oranı dikkate alınır.
Bu oran mayıs ayı TÜFE on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39.33 olarak açıklanmıştır.
Bu durumda 1000 TL olan kira bedeli haziran ayında artış uygulandığında 1.393,30 TL olacaktır.

Haberin Devamını Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.