2040 raporu: Yağışlar %40’a kadar azalacak; ‘Ekstrem’ iklim ‘normal’ olacak

TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu iklim raporu taslağı hazırladı.

Çalışmasını tamamlamak üzere olan komisyon, yağışların betonu aşamadığı şehirlerde su kıtlığına karşı bugünden ‘yağmur hasadına’ başlanmasını önerdi. İşte taslak rapordan bazı tespit ve öneriler:

5 DERECE ARTIŞ

2040 yılına kadar Türkiye genelinde sıcaklıklar artacak. Sıcaklık artışı, 2071-2099 arasında Güneydoğu Anadolu’da 5 dereceye, diğer bölgelerde 2 ila 3 dereceye yaklaşacak. Türkiye’nin yağış rejiminin değişeceği görülüyor. Daha önemli olan sonbahar ve kış yağışları. Sonbahar yağışlarındaki azalma yüzde 30’ları bulabilir. Kötü senaryoda; Marmara, Batı Karadeniz ve Meriç-Ergene dışında tüm havzalarda yağışların yüzde 40’lara yakın azalacağı tahmin ediliyor. Kış yağışları nispeten daha iyi.

Haberin Devamını Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.