S-400 teslimat süreci başladı!

Rusya'dan alınan S-400'lerin birinci grubunun Ankara'ya intikali başladı. Rusya'dan gelen üç uçak Mürted Hava Üssü'ne indi. Savunma Sanayi Başkanlığı, S-400'e ait parçaların teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, sistemin bütünüyle hazır olmasının ardından kullanıma başlanacağını açıkladı. Öte yandan Rus TASS haber ajansının askeri diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre üçüncü parti deniz yoluyla yapılacak.

Rusya'dan alınan S-400'lerin teslimat süreci başladı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır."

İŞTE İLK GÖRÜNTÜ

S-400'ler böyle getirildi...

Mürted'de konuşlanma hazırlığı tamamlanırken, hangar tesisi yapıldı.

RUSYA'DAN ÜÇÜNCÜ UÇAK DA GELDİ

Rusya'dan ilk etapta iki uçak Mürted Hava Üssü'ne indi. Üste onuşlanma hazırlığı tamamlanırken, hangar tesisi yapıldı. 

ÜÇÜNCÜ PARTİ DENİZ YOLUYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Rus TASS haber ajansının askeri diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatı, üç parti şeklinde gerçekleştirilecek.

Türkiye'ye teslimatın ilk partisinin uçakla yapıldığı belirtilen haberde, "Kısa zamanda, S-400'ün ikinci partisinin teslimatı uçakla gerçekleştirilecek. 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü parti ise deniz yoluyla ulaştırılacak." ifadeleri kullanıldı.

S-400'lerin nereye konuşlanacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Mürted Hava Meydanı'nın önemli adaylardan biri olduğu konuşulmuş, bataryalardan birinin de Suriye sınırındaki şehirlere konuşlandırılabileceği iddia edilmişti.

S-400'lerin bu hafta içerisinde Türkiye'ye getirileceğini dünya medyası ilk kez Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberiyle öğrenmişti. 

BİR BAKIŞTA S-400'LERİN MENZİLİ

NATO'DAN AÇIKLAMA

ABD TV kanallarından CNN’e konuşan NATO yetkilisinin, “Hangi askeri teçhizatı aldıklarına karar vermek müttefiklere kalmış. Ancak, Türkiye'nin S-400 sistemini edinme kararının olası sonuçları konusunda endişeliyiz” dediği belirtildi.

NATO yetkilisi, ittifakın Türkiye'nin bu kararından ötürü 'endişeli' olduğunu ve söz konusu silahların müttefik sistemlerle uyumsuz olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin S-400 sistemini edinme kararının yaratacağı potansiyel sonuçlardan ötürü endişeliyiz. NATO’nun görev ve operasyonlarının yerine getirilmesi hususunda temel nokta, üye ülkelerin silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilirliğidir."

Milli Savunma Bakanlığı, söz konusu sistemin ilk parçalarının Türkiye'ye ulaştığını ve sevkiyatın süreceğini açıklamıştı.

Teslimat, Türkiye'nin bir Rus savunma sistemi almaya karar vermiş olması nedeniyle aylarca süren tartışmaları izliyor. ABD'nin açık yaptırım tehditlerine rağmen Türkiye, Rus yapımı bu sistemi almaktan geri adım atmadı.

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI: HAZIR OLUNCA KULLANIMA BAŞLANACAK

Savunma Sanayi Başkanlığı da yaptığı açıklamada, S-400'e ait parçaların teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ve sistemin bütünüyle hazır olmasının ardından ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacağını duyurdu.

Açıklamada "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara'ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır" denildi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Askeri Federal Servisi de S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını açıkladı.Açıklamada, "Türkiye'ye S-400 teslimatına başladık" denildi.

Sabah saatlerinde gelen ilk kargo uçağının ardından, Rusya'dan gelen ve S-400 parçaları taşıyan bir uçak daha Mürted'e iniş yaptı.

(Görseller Ntv'den alınmıştır)

S-400'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2017'de imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi satın alacak.