Namık Kemal vefatının 128'nci yılında anıldı

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi Bolayır Köyü'nde, vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal için vefatının 128'nci yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi Bolayır Köyü'nde, vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal için vefatının 128'nci yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal'in Bolayır Köyü'ndeki mezarı başında anma programı yapıldı. Törene Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, CHP'li Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu Deniz Liman Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Polat ve Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu öğrencilerinin çiçek ve çelenk koyması ile başladı.

Törende yaptığı konuşmada, Namık Kemal'in Türk edebiyat, düşünce ve siyaset tarihinin önde gelen şahsiyetlerinden biri olduğunu vurgulayan Namık Kemal Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Melek Akşit Taş şöyle dedi:

"Namık Kemal, Osmanlı devlet yönetiminde önemli görevler almış, devlet adamları yetiştiren tanınmış bir ailenin çocuğu olarak 21 Aralık 1840'da Tekirdağ'da doğdu. Asıl adı Mehmet Kemal olan şaire 'Namık' adını Sofya'da iken tanıştığı şair Binbaşı Eşref vermiştir. 1888'de yakalandığı hastalığı sırasında, hayranı olduğu Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın yanına gömülmeyi vasiyet etmiş, 2 Aralık'ta vefatından sonra buraya gömülmüştür. Fikir ve edebi hayatımızda yaşadığı günlerden bu yana geniş etiketler bırakmış, ülke içinde olduğu gibi dış dünyada da tanınmış olan, 'vatan ve hürriyet şairi' olarak bilinen Namık Kemal'i ölümünün 128'inci yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz."

Konuşmanın ardından Türkçe öğretmeni Tayfun Kalfa 'Murabba' şiirini okudu.

Anma programı Namık Kemal'in mezarı yanında bulunan Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin de ziyaret edilmesiyle son buldu.

FOTOĞRAFLI


(DHA - Doğan ZELOVA)