TOKİ kiralık konut dereye giriyor: İstanbul’da kiralar düşecek mi?
Kira fiyatları cep yakarken hükümet düğmeye bastı. Bakan Murat Kurum, İstanbul’da TOKİ eliyle kiralık konut üretileceğini duyurdu. Peki proje kimleri kapsayacak, fiyatlar nasıl etkilenecek?
İstanbul’da kiralık konut bulmak her geçen gün zorlaşırken, fahiş kira artışları vatandaşın gündeminden düşmüyor. Hükümet, bu artışlara karşı yeni bir adım atıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da TOKİ eliyle kiralık konut üretileceğini açıkladı. Anadolu ve Avrupa yakasında hayata geçirilecek projeyle hem kentsel dönüşüme destek olunacak hem de kira fiyatlarının dengelenmesi hedeflenecek.
Bakan Kurum, “İstanbul’da kiralık konut yapacağız. Böylece
hem dönüşüm sürecindeki vatandaşların geçici barınma ihtiyacı
karşılanacak hem de piyasadaki arz artırılarak kira baskısı
hafifletilecek” dedi.
Kiralık konut projesinin başvuru şartları ve kira bedellerine
ilişkin detayların önümüzdeki dönemde açıklanması bekleniyor.
Gayrimenkul uzmanlarına göre, sosyal konutların belli bir kısmının
kiralık olarak ayrılması, piyasadaki
dengesizliği azaltabilir.
En erken 3 yıl
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, projeyle ilgili
Milliyet'te yaptığı açıklamada "Kiralık daireyi verecekleri
kişilerin sosyal imkanları, gelir düzeyleri mutlaka kontrol
edilecektir. Yurt dışında buna benzer birçok uygulama var. Hanede
yaşayacak nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak oda sayısı ve
metrekare dikkate alınarak, kişilerin gelir seviyesine bakılarak bu
model uygulanıyor. Çeşitli bölgelerde belediye evleri dediğimiz
evler kapsamında bu tür taşınmazlar ihtiyaç sahiplerine kiraya
veriliyor." dedi.
Özelmacıklı "Kiralık konut hamlesi çok hızlı devreye alınacak bir düzenleme değil. Daha önce kurası alınan 250 bin konutun daha inşaatları başlamadı. Bu yıl sonunda yapılacak sayısı tam net olmasa da 250 bin 300 bin aralığında olacağını düşündüğümüz konutların bir kısmı belki kiralık olarak ayrılacaktır" değerlendirmesini yaparak bu tür bir projenin en erken 3 yılı bulacağı ön görüsünde bulundu.