Rusya Hazar Denizi’nin yasal statüsü hakkındaki sözleşmeyi onayladı

Sözleşmenin ana ilkelerinden biri, Hazar Denizi'nde belgeye taraf olmayan mensupların silahlı kuvvetlerinin bulunmaması.

Rusya Devlet Duması geçen yıl 12 Ağustos tarihinde Aktau'da imzalanan Hazar Denizi'nin hukuki statüsü sözleşmesi'ni onayladı.

Tasarı Rus lider Vladimir Putin tarafından tanıtıldı. Sözleşmenin gemicilik rejimini ve “Hazar Denizi'nin toplu kullanım prosedürünü” oluşturduğu belirtildi.

Sözleşmenin ana ilkelerinden biri, Hazar Denizi'nde belgeye taraf olmayan mensupların silahlı kuvvetlerinin bulunmaması.

Onaylamanın bölgedeki ortakların ilişkilerini daha istikrarlı ve öngörülebilir hale getireceği vurgulanıyor. Güvenlik, ulaşım ve nakliye, balıkçılık, keşif ve hidrokarbon üretimi alanlarında işbirliğini genişletme koşulları daha uygun hale gelecek.

Sözleşme, Rusya Federasyonu mevzuatı tarafından öngörülenlerin dışında başka kurallar koymaktadır. Bu nedenle, özellikle, sözleşme, iç ve bölgesel suların, balıkçılık bölgelerinin yanı sıra Rusya Federasyonu ve diğer kıyı devletlerinin taban paylaşımı konusunda yasal düzenlemeler içeriyor.

Devlet Duma sözcüsü Vyacheslav Volodin, sözleşmenin bölge ülkelerinin işbirliğini genişleteceğine dikkat çekti. "Hazar Denizi, önemli bir jeopolitik, ticari, ekonomik ve stratejik öneme sahip, benzersiz bir ekolojik sisteme sahip. Rusya, Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Türkmenistan'ı olağanüstü konumu ile birleştiriyor." Dedi.

Kaynak: www.dunyyabulteni.net

Haberin Devamını Kaynağında Oku
Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında DÜNYABÜLTENİ internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.