Trump’ın planı Hamas’a iletildi, Katar: “Savaşın sona ermesi için tarihi fırsat”
Katar Başbakanı Al Sani, Trump’ın Gazze planının Hamas’a iletildiğini ve görüşmelerin genel hatlarıyla sürdüğünü açıkladı. Al Sani, Hamas’ın planı sorumlulukla ele aldığını ve inceleyeceğine söz verdiğini belirtti. Planın uygulanabilmesi için Filistinli grupların uzlaşması gerektiğini vurgulayan Al Sani, Katar’ın temel hedefinin Gazze’deki insani krizi sona erdirmek olduğunu söyledi.
Katar Başbakanı Al Sani, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, Trump’ın planının pazartesi günü Hamas’ın müzakere heyetine iletildiğini ve görüşmelerin genel hatlarıyla sürdüğünü belirtti.
Al Sani, “Planın detayları ve uygulanma şekli üzerinde tartışılması gerekiyor. Herkesin yapıcı yaklaşmasını ve bu fırsatın değerlendirilmesini umuyoruz” dedi.
"Hamas, sorumlulukla yaklaştı ve planı inceleyeceğine
söz verdi"
Planın "savaşın sona erdirilmesi yönünde temel bir hedefi
gerçekleştirdiğini ancak bazı konuların açıklığa kavuşturulması ve
müzakere edilmesi gerektiğini" belirten Al Sani, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar Hamas'ın plana vereceği ve Filistinli gruplarla uzlaşmayı gerektiren yanıtı bilmiyoruz. Biz ve Mısır dün yaptığımız toplantıda Hamas'a temel hedefimizin savaşın durdurulması olduğunu net bir şekilde aktardık. Hamas, sorumlulukla yaklaştı ve planı inceleyeceğine söz verdi"
Planın uygulanabilmesi için Filistinli grupların
uzlaşması şart
Katar'ın önceliğinin şu anda Gazze'deki Filistinlilerin çektiği
acıları sona erdirmek olduğunu vurgulayan Al Sani, planın
uygulanabilmesi için Filistinli grupların uzlaşmasının şart
olduğunu belirterek, "Bugün Gazze'de yaşanan insani krizin sona
erdirilmesi temel hedefimizdir" dedi.
Katar Başbakanı, Filistin halkının topraklarında kalmasını sağlamak ve iki devletli çözümü desteklemek için Arap ve İslam ülkelerinin birlikte çaba gösterdiğini ifade etti.
Al Sani, sürecin ideal bir şekilde ilerlemeyebileceğini belirterek, mevcut müzakere yolunun güçlendirilmesi ve etkinliğinin artırılması gerektiğine işaret etti.