Hatemi'den Türkiye değerlendirmesi: Petrolü yok ama bizden ileri gitmiştir
"Türkiye bizim için bir modeldir, demek istemiyorum ancak Türkiye'nin bir damla petrolü yok" diyen İran'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Türkiye'nin petrolü olmamasına rağmen turizm ve sanayi ile ülkesinden daha ileri seviyelere ulaştığının altını çizdi.
İran'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, İran'ın Yezd kentine ziyaret gerçekleştirdi.
"Khatami Media" internet sitesine göre, Hatemi, burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
"BUGÜN TURİZM VE SANAYİ İLE BİZDEN ÇOK İLERİ GİTMİŞTİR"
Hatemi, "Türkiye bizim için bir modeldir, demek istemiyorum ancak Türkiye'nin bir damla petrolü yok. Fakat bugün turizm ve sanayi ile bizden çok ileri gitmiştir. Bizim petrolümüz vardı, onların yoktu ama onların turizm gelirleri, bizim toplam petrol gelirimizden daha fazla." dedi.
"ASKERİ ALANDA 3'ÜNCÜ SIRADAYIZ AMA DİĞER GÖSTERGELERDE OLDUKÇA GERİLERDEYİZ"
İran ekonomisinin petrole dayalı olmasından şikayet eden Hatemi, şunları kaydetti:
Körfez ülkelerinin bilim ve teknolojiye yatırımlarını bir kenara
bırakın, bizim turizm gelirlerimizi onlarla karşılaştırın. Biz
başka hayallerin peşinden gittik. Bölgedeki diğer ülkelerin
gerisine düştük. Bizim kalkınmamız yalnızca askeri alanda oldu. O
da füze programımız sayesinde. Bu nedenle bölgede askerî alanda
üçüncü sıradayız ama diğer göstergelerde oldukça
gerilerdeyiz.
İRAN CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN'DAN EKONOMİK SİSTEM ELEŞTİRİSİ
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da geçen hafta Urumiye kentinde yaptığı bir konuşmada, ülkesindeki ekonomik sistemi eleştirerek, "Türkiye, Japonya ve Kore'nin petrolü ve gazı yok ama durumları bizden daha iyi." ifadelerini kullanmıştı.