Ahmet Hakan’dan medya eleştirisi: Uğur Hoca profesörse... Özlem Hoca da profesör

Korona aşısı bulan Uğur Şahin ve Özlem Türeci tüm dünyada haber oldu. Ancak Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Uğur Şahin'in medyada yer bulurken, aşının geliştirilmesinde çalışan Prof. Dr. Özlem Türeci’nin medyada çok fazla yer almadığından yakınarak "2020 yılının son çeyreğinde dünyaya erkek bakışıyla bakmak ilkelliğinden kurtulamadığımızın bir göstergesi" görüşünü dile getirdi.

Ahmet Hakan’dan medya eleştirisi: Uğur Hoca profesörse... Özlem Hoca da profesör - Sayfa 1

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bugünkü yazısında Koronavirüs aşısında ilk klinik deneylerinin başarılı sonuçlandığını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'in medyada yer bulurken, aşının geliştirilmesinde çalışan Prof. Dr. Özlem Türeci’nin ismine çoğu haberde yer verilmemesine tepki gösterdi.

Ahmet Hakan’dan medya eleştirisi: Uğur Hoca profesörse... Özlem Hoca da profesör - Sayfa 2

“Dünyanın Uğur’u manşetini atıp ‘Dünyanın Özlem’i’ manşetini akıldan bile geçirmemek... Olacak iş değil” diyen Hakan, “Uğur Hoca profesörse... Özlem Hoca da profesör. Uğur Hoca BioNTech’in sahibiyse... Özlem Hoca da sahibi. Uğur Hoca aşıyı geliştirdiyse... Özlem Hoca da geliştirdi. Aralarındaki tek fark birinin erkek, diğerinin kadın oluşu. ‘Dünyanın Uğur’unu görüp de ‘Dünyanın Özlem’ini yok saymak... 2020 yılının son çeyreğinde dünyaya erkek bakışıyla bakmak ilkelliğinden kurtulamadığımızın bir göstergesi. Biz kolay ıslah olmayız kardeşim” ifadelerini kullandı.

Ahmet Hakan’dan medya eleştirisi: Uğur Hoca profesörse... Özlem Hoca da profesör - Sayfa 3

Özlem Türeci kimdir?
Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu.

53 yaşındaki Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.

Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş.

Türeci eşiyle Hamburg'da çalışırken tanışmış.

Ahmet Hakan’dan medya eleştirisi: Uğur Hoca profesörse... Özlem Hoca da profesör - Sayfa 4

Türeci "Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık" diyor.

Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.

BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor.