Ağustos ayı kira artış oranı belli oldu! Yeni kira artış oranı ne kadar?

Kira artış oranı hesaplaması ağustos ayının gelmesi ile birlikte yeniden gündemde yerini aldı. Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiren kira artış oranı her ay enflasyon rakamının açıklanmasının ardından netleşiyordu. Ancak alınan yeni karar ile kiralara yüzde 25 zam sınırı getirildi. Peki, ağustos kira artış oranı ne kadar olacak, yüzde kaç zam yapılacak? İşte detaylar...

Ağustos ayı kira artış oranı belli oldu! Yeni kira artış oranı ne kadar? - Sayfa 1

Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ağustos ayı kira artış oranları belli oldu. Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ağustos ayı için yüzde 49.65 oldu.

Ağustos ayı kira artış oranı belli oldu! Yeni kira artış oranı ne kadar? - Sayfa 2

Ancak yeni kira düzenlemesi ile 11 Haziran 2022 ve 1 Temmuz 2023 arası yenilenen sözleşmelerde zam sınırı getirildi. Ağustos ayında kira sözleşmesi yenilenecek olanlarda yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak.

 

Ağustos ayı kira artış oranı belli oldu! Yeni kira artış oranı ne kadar? - Sayfa 3

TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER GEÇERSİZ
11 Haziran'da Borçlar Kanunu'na eklenen geçici kararda "Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir" ifadeleri yer aldı.

Ağustos ayı kira artış oranı belli oldu! Yeni kira artış oranı ne kadar? - Sayfa 4

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE'de 2022 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 45.72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79.6 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 49.65 artış gerçekleşti.