ABD’den doz uyarısı: “Büyük riske yol açabilir”

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), politikacıların Moderna ve Pfizer/BioNTech’in koronavirüs aşılarının tedarikini artırmak için tek doz, yarım doz ya da belirtilen daha uzun süre ara vererek uygulamanın riskleri konusunda sert bir şekilde uyardı. Yapılan açıklamada, "Yeterli bilimsel kanıtla desteklenmeyen bu tür değişikliklerin yapılması halk sağlığına zarar verebilir. Bu tür çabalar tarihi bir başarı sağlanabilecek aşı çalışmalarını baltalamaya yöneliktir” ifadeleri kullanıldı.

ABD’den doz uyarısı: “Büyük riske yol açabilir” - Sayfa 1

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada Moderna veya Pfizer/BioNTech  aşısını yaptıran herkesin belirtilen aralıklarla iki tam doz alması gerektiği belirtildi.  Kuruluş, aşı tedarikini genişletmek için önerilen  sadece bir doz aşı  veya dozların yarıya düşürülerek aşıların uygulanabileceğini belirten kişi ve kurumların  verileri yanlış yorumladığını ifade etti.

ABD’den doz uyarısı: “Büyük riske yol açabilir” - Sayfa 2

"HALK SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK RİSKE YOL AÇABİLİR"
FDA Komiseri Dr. Stephen Hahn ve Dr. Peter Marks tarafından yapılan açıklamada, “Covid-19'a karşı daha fazla insanı aşılamak için doz sayısını azaltma, dozlar arasındaki sürenin uzatılması, dozu değiştirme (yarım doz) veya aşıların karıştırılması ve eşleştirilmesi hakkındaki tartışmaları ve haberleri takip ediyoruz. Bunların hepsi klinik araştırmalarla  dikkate alınması ve değerlendirilmesi gereken makul sorulardır. Bununla birlikte, şu anda, bu aşıların FDA onaylı dozajlamasında veya programlarında değişiklik yapılmasını önermek erken ve mevcut kanıtlara sağlam bir şekilde dayanmıyor. Aşı uygulamasında bu tür değişiklikleri destekleyen uygun veriler olmadan, halkı Covid-19’dan korumaya yönelik tarihi aşılama çabalarını baltalayan ve halk sağlığını riske atma konusunda önemli bir riskle karşı karşıyayız” denildi. 

ABD’den doz uyarısı: “Büyük riske yol açabilir” - Sayfa 3

Warp Speed Operasyonu'nun başdanışmanı Moncef Slaoui, dün CNN’e yaptığı  yaptığı açıklamada, FDA'nın 18 ile 55 yaş arasındaki kişilere  yarım doz Moderna aşısı uygulamayı düşüneceğini ve bu durumun bu yaş grubundaki  insanların iki katının aşılanmasını sağlayabileceğini söylemişti. Slaoui, ayrıca d verilerin, aşının, tam 100 mikrogram doz ya da yarın 50 mikrogram doz alan gönüllülerde benzer  antikor tepkileri ortaya çıkardığını öne sürdü.

ABD’den doz uyarısı: “Büyük riske yol açabilir” - Sayfa 4

FARKLI DOZ UYGULAMALARINA YÖNELİK VERİLER SADECE BİRKAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR
Bununla birlikte, geçen ay yayınlanan FDA brifing belgesi’nde  Moderna'nın 2. aşama çalışmasında  bu "karşılaştırılabilir" bağışıklık tepkilerine atıfta bulunulduğu görüldü, ancak verilerin tamamı henüz yayınlanmadı. Marks ve Hahn, bulguların, bağışıklık tepkisinin zamanla devam edip etmediğini görmek için uzun süre takip edilmeyen yalnızca birkaç kişiyi kapsadığını söyledi.