AB tescilledi, çörekçiler sevindi

Avrupa Birliği’nin (AB) Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden olan Maraş çöreğinin coğrafi işaretini tescillemesi, kentte sevinçle karşılandı. Çörek üreticilerinden Ali Akçöp, tescilin Maraş çöreğine Avrupa yolu açtığını belirtti. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel de çöreğin tüm dünyaya tanıtımı için gerekli katkıyı sağlayacaklarını söyledi.

AB tescilledi, çörekçiler sevindi - Resim: 1

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu üzerine 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Maraş çöreği, AB tarafından coğrafi işaret tescili aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Maraş çöreği için 2020 yılında başlattığı AB sürecinin olumlu sonuçlanmasıyla şehrin AB tescilli ürün sayısı da 3’e çıkmış oldu.

AB tescilledi, çörekçiler sevindi - Resim: 2

‘BU TESCİL ÇÖREĞİMİZİN AVRUPA’YA YOLUNU AÇIYOR'

AB’nin bu coğrafi işaret tescili, en çok çörek üreticilerini sevindirdi. Şehrin tarihi Kapalı Çarşı’sında çörek üretimi yapan Ali Akçöp, tescil kararını duyunca çok sevindiklerini söyledi. Bu tescilin hem üreticilere hem de ülke ekonomisine de katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Akçöp, “Kahramanmaraşlı olarak, çörekçi olarak mutluyuz, gururluyuz. Kahramanmaraş’ın birçok yöresel ürünü var ve tescillenmesi için darısı onların başına olsun. Zaten Maraş çöreği ülkede tanınıyor ama bu tescille dünyada da tanınacağının farkındayız. Hem işletmemize hem de ülkemize gelir açısından iyi olacağını düşünüyorum. 3-4 ay dayanacak şeklide yaptığımız çörekler var. Gurbetçilerimiz zaten giderken alıp götürüyorlar, yiyorlar ama bu tescil çöreğimizin Avrupa’ya yolunu açıyor” dedi.

AB tescilledi, çörekçiler sevindi - Resim: 3

'ULUSLARARASI ANLAMDA TANINMIŞ OLACAK'

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel ise coğrafi işaret tescilinin şehrin gastronomisi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. AB sürecini birlikte yürüttükleri Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne de teşekkür eden Başkan Fırat Görgel, şunları söyledi:

AB tescilledi, çörekçiler sevindi - Resim: 4

“Maraş çöreğinin biliyorsunuz 2018 yılında tescilini almıştık. Şimdi ise Allah'a şükürler olsun Avrupa Birliği tescili ile beraber Kahramanmaraş'ın üçüncü ürünü olmuş oldu.