8 soruda Kısa Çalışma Ödeneği hakkında her şey

Corona virüs sebebiyle birçok iş yeri için faaliyetlere ara verme kararı alındı. Bu süreçte en çok konuşulan konulardan biri hem işvereni hem çalışanları yakından ilgilendiren Kısa Çalışma Ödeneği oldu. Peki Kısa Çalışma Ödeneği nedir? Ödenekten yararlanmak için hangi şartların sağlanması gerekir? İşte 8 soruda Kısa Çalışma Ödeneği hakkında her şey...

8 soruda Kısa Çalışma Ödeneği hakkında her şey - Sayfa 1

1- Kısa Çalışma Ödeneği nedir?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. 

114
8 soruda Kısa Çalışma Ödeneği hakkında her şey - Sayfa 2

2-Kısa çalışma uygulaması bakımından “Zorlayıcı sebepler” nelerdir?

 
 
 
İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlardır. 

214
8 soruda Kısa Çalışma Ödeneği hakkında her şey - Sayfa 3

3-Kısa Çalışma kapsamında hangi hizmetler sağlanmaktadır?

- İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,

- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,

hizmetleri sağlanmaktadır.  

314
8 soruda Kısa Çalışma Ödeneği hakkında her şey - Sayfa 4

4-. İşyerinde Kısa Çalışma uygulanabilmesi için gereken şartlar nelerdir?

İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

414