10 soruda borç yapılandırma

Toplumun büyük bölümünü yakından ilgilendiren borçları yeniden yapılandıran düzenleme önceki gece Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. İşte 500 milyar liralık bir büyüklüğü kapsayacağı belirtilen yapılandırmanın merak edilen tüm ayrıntıları...

10 soruda borç yapılandırma - Sayfa 1

Hürriyet gazetesinde, 500 milyar liralık bir büyüklüğü kapsayacağı belirtilen düzenleme ile ilgili 10 soru ve yanıtlarına yer verildi.

10 soruda borç yapılandırma - Sayfa 2

1) YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.

- Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.

- Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.

10 soruda borç yapılandırma - Sayfa 3

- TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.

- Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.

10 soruda borç yapılandırma - Sayfa 4

2) YAPILANDIRMADAN NASIL YARARLANILACAK?
31 Ağustos 2020 sonrası borçlar

kapsam dışı olacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Yapılandırma için yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

3) ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler de şubat ayında başlayacak.