için kaldı

“Demir çelik sektörü artık zırhlı çelik üretmeli”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk demir çelik sektörünün hurdadan üretimden vazgeçip cevhere yönelmesi gerektiğini vurgulayarak sektör yöneticilerinden zırhlı çelik üretmelerini istedi.

F5HABER F5HABER
“Demir çelik sektörü artık zırhlı çelik üretmeli”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk demir çelik sektörünün hurdadan üretimden vazgeçip cevhere yönelmesi gerektiğini vurgulayarak sektör yöneticilerinden zırhlı çelik üretmelerini istedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili adayları Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar ve Emine Çift ile birlikte bir demir çelik fabrikası tarafından kurulan AR-GE merkezinin açılışına katıldı.

Açılışta yaptığı konuşmasında demir çelik sektörü yöneticilerine hurdadan üretimden vazgeçmeleri ve cevhere yönelmeleri konusunda uyaran Bakan Işık, Türkiye demir çelik sektörünün teknoloji kodlarında düşük orta düzeyde olduğunu söyledi. Işık şunları söyledi:

"Demir çelik sektöründe ilerlemeden geçmişte diğer sektörlerde ilerlemek pek mümkün olmadı. Hurdadan üretim Türkiye'de dünyanın tam tersine ise burada bir problem vardır ‘gelin bu problemi birlikte çözelim' diye ifade ettiğimde doğrusu ilk başta arkadaşlarımız bu konuya inanmadılar. Şimdi İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'nin cevherden üretimi artırması, hurdanın üretimdeki payının azaltılması için önemli adımlar atacağız. Japonya dünyanın en önemli çelik üreticisi. Japonya'nın benim bildiğim kadarıyla ne demir cevheri var nede kok kömürü var. Japonya cevherden üretimini yapıyor, hurdasını da Türkiye'ye satıyor. Demir çelik sektörü teknoloji kodlarında düşük orta teknoloji düzeyinde. Düşük orta düzey kodda Türkiye'nin kilogram ihracat fiyatı 0,9 dolar, yani 90 sent. Bir mecburi istikametimiz var. Bizim yeni sanayi stratejisi belgemizde de, bilim teknoloji vizyonumuzda da iki temel yaklaşımımız var. Türkiye'nin demir çelik, otomotiv, makine, tekstil gibi güçlü olduğu sektörlerde hedef odaklı yaklaşım gerçekleştirmek durumundayız. Buradan katma değeri yüksek ürünlere yoğunlaşacağız, AR-GE ve inavasyon ile ürettiğimiz ürünün katma değerini artırarak kilogram ihracat fiyatımızı yükselteceğiz. Türkiye artık refah toplumu olma noktasında emin adımlarla ilerleyen bir ülke. O zaman bizim rekabet edeceğimiz ülkeler yeni gelişen uzak doğu ülkeleri veya gelişmekte olan ülkeler değil. Bizim rekabet edeceğimiz ülkeler, gelişmiş ülkeler. Onlarla rekabetin tek şartı onların teknoloji düzeyine yükselmek. Demir çeliği konuşuyoruz, o zaman bizim katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Artık Türkiye zırh çeliği üretmek durumunda. Katma değeri yüksek daha nitelikli çeliği biz üretmek durumundayız ki oradan elde ettiğimiz geliri de artıralım. Zırh çeliği, nitelikli çelik gibi alanlara yatırım yapıp, buradan üretip sadece ülkemizin ithalatla karşıladığı ihtiyacını değil aynı zamanda dünyaya buradan mal satmanın gayreti içerisinde olmalıyız."

"HEDEFİMİZ AR-GE SAYISINI 500'E ÇIKARTMAK"

AR-Ge merkezlerinde 50 araştırmacı şartını TBMM'de geçtiğimiz yıl çıkartılan bir yasa ile 30'a düşürdüklerinin altını çizen Işık, "Bugün Ar-Ge merkezi sayımız 184'e yükseldi. Hedefimiz ilk etapta 500. Türkiye 500 Ar-Ge merkezinde Ar-Ge yapacak ki, güçlü olduğu sektörlerde niteliğini yükseltsin. Şimdi bir adım daha atıyoruz ve orada da şunu yapıyoruz; Ar-Ge'nin devamı niteliğinde uygulamada sahada geçirilen zamanı da Ar-Ge'ye sayacağız. Sanayi strateji belgemizde sadece doktora yapanların çalışması değil, çalışanlarında doktora yapmasını destekleyecek, teşvik edecek, Almanya'da Engineering doktoring dedikleri kavramı biz şimdi kendi üniversitemizin ve sanayimizin bir parçası haline getiriyoruz" dedi.

Yapılan açılışın ardından Ar-Ge merkezini gezen ve yetkililerden yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Işık, demir çelik fabrikası içerisinde yer alan 1 Nolu yüksek fırında da incelemelerde bulundu.

"ÇOCUKLARIMIZ OYNADIKLARI OYUNLARIN KODLARINI YAZACAK DÜZEYE GELMELİ"

Bakan Işık daha sonra Ereğli'de sabah saatlerinde açılışı gerçekleştirilen Bilim Şenliği'ne katıldı. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı olarak Ereğlili gençlere selam vermek için Bilim Şenliğine geldiğini söyleyen Işık, çocukların artık hazır oyunlar yerine o oyunların kodlarını yazacak düzeye gelmeleri gerektiğini söyledi. Işık, "Artık TÜBİTAK olarak 40 bin okulumuzda bilim şenliklerini destekleyeceğiz. 2016 senesinde çocuklarımız nasıl spor şenlikleri yapıyorsa, nasıl kültür şenliği yapıyorsa, her okulda bilim şenliği yapabilecek. Bizde onlara TÜBİTAK olarak onlara maddi ve diğer destekleri vereceğiz. Artık çocuklarımızın okullarda kurdukları bilim ve teknoloji kulüplerini destekleyeceğiz. Bilim ve teknoloji ile daha fazla uğraşmaları için onlara imkan sağlayacağız. İstiyoruz ki, milli eğitim bakanlığımızda çalışma yapıyoruz, kodlama dersini çocuklarımıza ilkokuldan itibaren verelim. Çocuklarımız sadece oyun oynamasın, oyunu yazabilsin. Eğer oyunu yazmaya başlarsa çocuklarımız, inanıyorum ki yazılımda Türkiye hak ettiği yeri alacak. Ama bu 18-20 yaşından sonra çok kolay olmuyor. Bunu daha çocuğun bilgisayara merakı başladığı anda başlatmak durumundayız. Bununla ilgili aslında pek çok çalışmayı yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin gündemine en çok gelecek konulardan birisi bilim ve teknoloji olacak. Arzumuz üreten ama teknoloji üreten bir ülke olmak. Arzumuz Türkiye'yi bilgi toplumu, ekonomimizi bilgi ekonomisi haline getirmek. Yatırımlarımız kısa, uzun ve orta vadeli. En uzun vadeli yatırımımız ise çocuklarımızın eğitimi" dedi.

Bakan Işık'a burada Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından elpek bezinden üretilen kaşkol ile çeşitli hediyeler takdim edildi. Bakan Işık'ta etrafında toplanan çocuklara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çıkartılan çocuk bilim ve teknoloji dergilerinden hediye etti.

Son olarak bir otelde Ereğli ve Alaplı'daki sanayici ve işadamları ile bir araya gelen Bakan Işık, kendilerinin sorunlarını dinledi. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

(İHA)

SONRAKİ HABER