için kaldı

Mültecilerin ölümü Galatasaray Meydanı’nda protesto edildi

Bodrum'da kıyıya vuran Suriyeli çocuğun ölümü ile mültecilerin Avrupa'ya geçişişi sırasında meydana gelen ölümler Galatasaray Meydanı'nda protesto edildi.

F5HABER F5HABER
Mültecilerin ölümü Galatasaray Meydanı’nda protesto edildi

Bodrum'da kıyıya vuran Suriyeli çocuğun ölümü ile mültecilerin Avrupa'ya geçişişi sırasında meydana gelen ölümler Galatasaray Meydanı'nda protesto edildi.

Mültecilerin Avrupa'ya geçişişi sırasında meydana gelen ölümler nedeniyle İHH İnsani Yardım Vakfı Derneği ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ortak bir basın açıklaması yaptı. Galatasaray Meydanı'nda gerçekleşen basın açıklamasına dernek üyelerinin yanı sıra çevredeki vatandaşlarda destek verdi. Vatandaşların basın açıklamasına çocuklarıyla eşlik ettiği görüldü. Akşam 19.00'da Galatasaray meydanında bir araya gelen grup adına ortak basın açıklamasını okuyan Uğur Yıldırım, "Dünyada bugüne dek görünmeyen şekilde 55 milyondan fazla mülteci var. Her biri yarın Akdeniz'de görebileceğimiz yeni bir katliamın potansiyel mağduru. Her biri, Avrupa'nın gözü doymaz kan emiciliğinin yaşanmaz kıldığı coğrafyaların insanları. Her biri, ölüm kokan topraklarını yaşatabilme umuduyla terk eden kardeşlerimiz. Her biri, çocuğunu yaşatabilmek için onu ölüme sürüklemek zorunda kalan denizlerimizin yeni hayaletleri. Bu çocukların ahı Avrupa'nın sahtekarlığını kahretmeyecek mi sanıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Yaşanan mülteci ölümlerinin sorumlusunun Avrupa olduğunu ifade eden Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, ‘'Uluslararası hukukun koruması altındaki mültecileri sınırlarından içeriye almamak kendi ürettiklerin savaşların kucağına göndermek için milyonlar harcayan, sınırlarına duvarlar ören Avrupa iki yüzlü politikalarıyla her gün daha çok kardeşimizin kıyılara vurmasına sebep oluyor. Mültecilerin katili Avrupa'dır. Bunu daha yüksek bir sesle haykırmayacak mıyız?‘' diye tepki gösterdi.

İzlanda'nın Suriyeli mültecilere kapılarını açmasını örnek bir davranış olarak belirten Yıldırım, "İzlanda halkı bu yüz karası dünyamızın bizi umutlandıran örneğidir. 300 binlik İzlanda'da 12 bin Suriyeli mülteciyi ağırlamaya hazır olduklarını ilan etti. Bu sivil inisiyatif Avrupa devletlerinin kara politikalarına meydan okumadır. Kendi ürettikleri kaosla yüzleşemeyen korkak Avrupa liderlerini utandırması gereken bir karşı duruştur. Kıyılarımıza insan kardeşlerimizin bedenleri vururken, daha fazla bekleyecek miyiz? Mültecilerin katili Avrupa'dır‘' diye konuştu.

Basın açıklamalarının ardından vatandaşlar, Bodrum'da kıyıya vuran Suriyeli küçük çocuğun ölümüne dikkat çekmek için küçük daireler çizdi. Çizilen dairelere eyleme eşlik eden çocuklar geçerek yaşanan ölümlere tepki gösterdi. Grup olaysız bir şekilde dağıldı.

(İHA)

SONRAKİ HABER