için kaldı

Yozgat'ta ESK'ye çevre kirliliği suçlaması

YOZGAT'ta Et ve Süt Kurumu (ESK) Kombina Tesisleri tarafından dere yatağına bırakıldığı öne sürülen hayvansal atıklar çevre kirliliğine neden olurken, hayvanların hastalandığı, ağaçları da kuruttuğu belirtildi.

F5HABER F5HABER
Yozgat'ta ESK'ye çevre kirliliği suçlaması

YOZGAT'ta Et ve Süt Kurumu (ESK) Kombina Tesisleri tarafından dere yatağına bırakıldığı öne sürülen hayvansal atıklar çevre kirliliğine neden olurken, hayvanların hastalandığı, ağaçları da kuruttuğu belirtildi.

Sarıhacılı Mahallesi yakınlarında bulunan ESK Tesisleri'nde bulunan mandıralardaki büyükbaş hayvanların gübreleri suyla karıştırılarak dere yatağına bırakılması sonucu atıkların, kuruma 5 kilometre uzaklıktaki Sarıhacılı Mahallesini olumsuz etkilediği ileri sürüldü. Gübre asiti nedeniyle ağaçların kuruyup, sebze bahçelerini basan kirli su çekilince toprağın yüzü hayvan dışkısıyla kaplandığını belirten mahalle sakinleri, yerüstü sularla birlikte kaynak sularının da kirlendiğini, 18 kuyudan temiz su alamadıklarına vurgu yaparak, belediyeye başvuruda bulunup, sorunun çözümünü istedi.

KİRLİLİK TESPİT EDİLDİ

Yozgat Belediyesi Zabıta ve Çevre Temizlik Müdürlüğü ekipleri, bölgede yaptıkları inceleme sonunda kirliliğe neden olduğu öne sürülen bölgedeki kişilere ait ahırlarda gerekli önlemlerin alınmasını sağlarken, sorumluluk alanına girmeyen ESK kombina tesislerinin denetlenmesini Yozgat Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden resmi yazıyla istedi. Kurumdan gönderilen yazıda teknik personelin, ESK Yozgat Kombina Tesisleri'nin neden olduğu kirliliğin tespit edilerek, önlenmesi için kuruma süre verildi.

YERALTI SULARI DA KİRLENDİ

Tesislerden özellikle tatil günlerinde atıkların dere yatağına bırakıldığını belirten mahalle sakinleri, daha önce dere yatağından gelen suyun çok temiz olduğunu anlatırken şunları söyledi:

"Hayvanlarımız buradan su içiyordu ve meyvelikler sebze bahçeleri buradan sulanıyordu. Bu suyu kirlettiler ve meyve ağaçları kurumaya başladı. Et ve Süt Kurumu Kombina tesislerinin atıkları yerüstü sularımızla birlikte yeraltı sularımızı da kirletti. Mahalle olarak mağduruz. Hayvanlarımız hastalanıyor. Büyükbaş hayvanların pisliğini dere yatağına bırakıyorlar. Et ve Süt Kurumu Kombina Müdürlüğü yetkililerine durumu anlatıyoruz, ilgisiz kalıyor."

"DAHA ÖNCE İÇİLEBİLİYORDU"

Mahalle Muhtarı Mustafa Dursun, Sarıhacılı Mahallesi olarak şikayetlerini belediyeye dilekçe ile bildirdiklerini belirterek, belediyenin ESK'yı uyardığını, kendilerinin de kuruma giderek durumu izah ettiklerini söyledi. Dursun, şöyle konuştu:

"Ancak hiçbir çalışma yapılmadı. Kurum içerisinde bulunan ahırların pisliğini suyla karıştırarak dere yatağına bırakıyorlar. Dere yatağı mahallenin tam ortasından geçiyor ve insan sağlığını etkiliyor. Hayvanlarımız ölüyor, çocuklarımız hastalanıyor. Dere yatağında bulunan kuyularımız tamamen hayvan dışkısıyla doldu. Bu sorunun çözülmesi için büyüklerimizden destek bekliyoruz. Et ve Süt Kurumu Kombina tesisleri içerisinde bulunan büyükbaş hayvanların kaba pisliğini suyla karıştırıp, genellikle akşam saatlerinde ve sabah erken saatlerde, tatil günlerinde dere yatağına bırakıyorlar. Çok fazla koku var. Havalar da ısınıyor. Bundan sonra işimiz daha da zor. Sinek olacak, mikrop yayılacak, çoluk çocuk hastalanacak. Önceki yıllarda bu dereden akan su içilebilecek düzeydeydi. Bu suyla bulgur yapmak için buğday yıkardık, halı kilim, yün yıkanırdı, şimdi yanına yaklaşamıyoruz. Bahçelerimiz hayvan dışkısıyla kaplandı, bataklık görünümü aldı."

ESK: ABARTILI YAKLAŞILIYOR

Et ve Süt Kurumu Yozgat Kombina Müdürü Mehmet Tekinöz, konuya abartılı yaklaşıldığını savunarak, şöyle dedi:

(DHA - Harun GÖKÇEOĞLU)
SONRAKİ HABER