için kaldı

Suriyeli Aişe'nin yaraları Sivas'ta sarılıyor

Hama kentinde ısınmak için sobaya koydukları mazotun parlaması sonucu yüzü ve vücudunda yanıklar oluşan, koma halinde geldiği Sivas'ta yeniden hayata tutunan 18 haftalık hamile Aişe Sekruk, sağlığına kavuşacağı günleri bekliyor.

F5HABER F5HABER
Suriyeli Aişe'nin yaraları Sivas'ta sarılıyor

SİVAS - SERHAT ZAFER/HALİFE YALÇINKAYA

Suriye'nin Hama kentinde ısınmak için sobaya koydukları mazotun parlaması sonucu eşiyle yaralanan 18 haftalık hamile Aişe Sekruk, koma halinde geldiği Sivas'ta yeniden hayata tutundu.

Yaklaşık 20 gün önce Hama'da ısınmak için sobaya koydukları mazotun parlaması sonucu eşiyle yanan 24 yaşındaki Aişe Sekruk, Hatay'dan Sivas'a sevk edildi.

Yüzü ve vücudunun büyük bölümünde ikinci derece yanık bulunan, 18 haftalık hamile Sekruk, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Yanık Tedavi Merkezi'nde tedavi altına alındı. Kente getirildiğinde koma halinde olan Sekruk'un tedavisinde ise önemli aşama kaydedildi.

Yanıklar nedeniyle vücudunun neredeyse tamamı sargı beziyle kaplanan ve sadece yüzünün küçük bir bölümü açıkta kalan genç kadın, hayati tehlikeyi atlatarak sağlığına kavuşacağı günleri bekliyor.

Konuşmakta güçlük çeken Sekruk, AA muhabirine, doktorların kendisine çok iyi baktığını, çok memnun olduğunu belirterek, "Allah razı olsun." dedi.

Tercüman ve hasta bakıcısı Hayriye Cebi ise Sivas'a ilk geldiğinde çok kötü durumda bulunan Sekruk'un, tedavisinin ardından konuşmaya başladığını ve sağlığının iyiye gittiğini anlattı.

Cilt nakli yapıldı

CÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi ve Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, yaklaşık 20 gün önce kendilerine Ankara'dan telefon geldiğini ve ağır yaralı hamile bir kadın olduğunun bildirildiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığının, Türkiye'nin önde gelen yanık merkezlerinden birisine sahip olduğu için Sivas'a hasta sevk etmek istediğini anlatan Turan, "Hastayı kabul ettik, geldiği andan itibaren de yoğun bir tedavi uyguladık. Geldiğinde koma halindeydi." dedi.

Mazot parlamasına bağlı ağır derin yanıkları bulunan hastanın, çoğu yerinde cilt kayıplarının olduğunu belirten Turan, şunları kaydetti:

"Yüzde 40 civarında yanık var. Tam kat deri kaybı söz konusu. Giderek toparlamaya ve düzelmeye başladı. Diğer alanlarından cilt alınarak, cilt nakli yapıldı. Daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ağır bir ameliyat geçirdi, 3-4 gün sonra, naklettiğimiz ciltlerin tutacağını düşünüyoruz. Ağızdan yemek vermeye başladık, genç olduğu için zorlu süreçleri aşacaktır. Hastamızın gebe olması biraz elimizi kolumuzu bağlıyor. Her ilacı kullanamıyoruz, rahat olamıyoruz. Diğer hastalarda kullandığımız antibiyotikleri kullanamıyoruz. Kadın doğum bölümümüz çocuğu sık sık takip ediyor. Şimdilik bir problem gözükmüyor."

Turan, Aişe Sekruk'un aynı süreçte yaralanan eşinin de cilt nakline ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Onu da buraya getirmek istediklerini belirtiyorlar, ona da yardımcı olacağız." diye konuştu.

SONRAKİ HABER