için kaldı

Hububat Hasadında Sona Yaklaşıldı, Samanda Sorun Yok

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgesi Yozgat'ta hububat hasadında sona yaklaşılırken, kuraklığa bağlı olarak yaşanacak saman sıkıntısının korkulacak düzeyde olmadığı belirtildi.

F5HABER F5HABER
Hububat Hasadında Sona Yaklaşıldı, Samanda Sorun Yok

TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgesi Yozgat'ta hububat hasadında sona yaklaşılırken, kuraklığa bağlı olarak yaşanacak saman sıkıntısının korkulacak düzeyde olmadığı belirtildi.

Yozgat'ta yaşanılan kuraklık ve zamansız düşen yağışlar nedeniyle buğday ve arpa sapının boyunun kısa olması, samanda istenilen düzeyde verimin olmayacağı endişesi yaratırken, besicileri harekete geçirdi. Hububat saplarının çok kısa olması nedeniyle geçen yıla oranla saman üretiminin az olmasına karşın, sıkıntının fazla olmadığı kaydedildi. Geçen yıl kilosu 12 kuruştan işlem gören saman, bu yıl 20 kuruştan işlem görüyor.

VERİM DÜŞÜK

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, hububat hasadının sonuna yaklaşılırken, hasadın devam ettiği ve kuraklığın yaşandığı kesimlerde incelemelerde bulundu. Teknik personelle birlikte Sarıkaya ve Şefaatli ilçelerindeki tarım alanlarını gezen Özdemir, çiftçilerle sohbet edip, sorunlarını dinledi. Özdemir, "Bu yıl mevsimsel yağışların zamansız yağması ve bazı bölgelerimizde yaşanan dolu afetinden dolayı ekili alanlarda zarar oluştu. Ancak bahar yağışlarının istenen düzeyde olduğu ekili alanlarda üretim ile ilgili sıkıntı yok" dedi.

Özdemir, kuraklık ve don olayına bağlı olarak hububat rekoltesinin yüzde 30 dolayında eksik olabileceğini tahmin ettiklerini de hatırlatarak, bazı bölgelerde yüzde 10, bazı bölgelerde ise yüzde 30 civarında etkilenmenin olmasına karşın, bazı bölgelerde de verimin normal olduğuna dikkat çekti. Özdemir, "Hububat verimi düşük olmasına rağmen saman konusunda fazla bir sıkıntı yok. Ekin saplarının kısa olması nedeniyle besicilerimiz saman konusunda sıkıntı çekebileceğini düşünerek harekete geçti. Sapın para edeceğini gören çiftçimiz de ekinlerini biçerdöverlere dipten biçtirdi" diye konuştu.

Özdemir, hasat yapılan bölgelerde biçerdöverler tarladan ayrılmadan hemen saman balya makinelerinin devreye sokulduğunu, şu ana kadar anız yakımı ile ilgili bir ihbarın olmamasının da sevindirici olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI

(DHA - Harun GÖKÇEOĞLU)
SONRAKİ HABER