için kaldı

"Evetle Türkiye’ye dördüncü demokrasi cemresi düşecektir"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 16 Nisan'da referandumda evet çıkması halinde Türkiye'ye dördüncü demokrasi cemresinin düşeceğini söyledi.

F5HABER F5HABER
"Evetle Türkiye’ye dördüncü demokrasi cemresi düşecektir"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 16 Nisan'da referandumda evet çıkması halinde Türkiye'ye dördüncü demokrasi cemresinin düşeceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Yozgat programı çerçevesinde Yerköy ilçesinde sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla bir araya geldi. Yerköy Adalet Meslek Yüksek Okulu'ndaki konuşan Bakan Yılmaz, anayasa değişikliğinin bir memleket meselesi olduğunu belirterek, "Her hangi bir partinin meselesi değildir. Ondan dolayıdır ki diğer seçimlerden farklı olarak bir konu üzerinde birden fazla parti şöyle olsun diyemiyor, birden fazla parti de böyle olsun diyemiyor. Çoğunluk ve azınlığı millet belirleyecek ama sadece bu değişiklik bir partiyi ilgilendirmiyor, bir memleket meselesidir" dedi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DAHA DEMOKRATİK"

Cumhurbaşkanlığı sistemine neden 'evet' denilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, "Türkiye'nin önü açılacaktır. Kimileri de farklı hayır bu anayasa geçerse memleket daha çok sıkıntıya girecektir düşünüyor. Gücün hepsi, yönetimin hepsi millete aittir, egemenlik kayıtsız şartsız millette diyoruz. Şimdi geçmişteki cumhurbaşkanlığı seçimi olmasın diye ve iki başlılık olmasın, Türkiye istikrarlı bir yönetime kavuşsun, zaman kaybı olmasın diye Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getirdik. Bu hükümet sisteminde bu ülkeyi yönetebilmek için yüzde 50'nin üzerinde oy almak lazım. Biz diyoruz ki bu sisteme mutlaka evet verilmesi lazım, niçin evet lazım? daha demokratiktir de ondan, milli iradeye daha uygundur da ondan. Niçin daha demokratik ve milli iradeye uygun, hiç şüpheniz olmasın yüzde 50'nin üzerinde oy alıp bu halkı bu milleti yönetmek o göreve talip olmak millet tarafından o göreve birisinin görevlendirilmesi yüzde 34-40'lardan çok daha demokratiktir. Bizim aradığımız daha demokratik sistem değil mi? İşte bu demokratik sistem 16 Nisan'da önünüze geliyor. Evet dediğinizde hiç şüpheniz olmasın mutlaka demokratik sisteme kavuşacağız" dedi.

16 Nisan'da Türkiye'nin evet demesi halinde uzlaşmacı bir sisteme kavuşacağımızı belirten Yılmaz şunları kaydetti: 

"Hiçbir partinin oyu yüzde 50'nin üstünde değil. En büyük parti biziz yüzde 50 oyumuz yok. Dolayısıyla da bir kimse yönetime talip olabilmek için yüzde 50'nin üzerinde oy alabilmek için uzlaşmacı olması lazım. 80 milyonu kucaklaması lazım. Kutuplaştırmaması lazım, ötekileştirmemesi lazım, başka partililerle arasında uçurumlar oluşturulmaması lazım. Bunun içinde başkalarının oyuna talip olması lazım. Başkalarının oyuna talipsen o halde uzlaşmacı olacaksın. Yine bu gelecek sistem hukuk devletine daha uygundur. Yeni getirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde sorumsuz hiç kimse yok. Herkes yetkisi varsa sorumluluğu da vardır. Hem hukuki denetimi vardır hem de ceza kanunlarını ihlal ederse yüce divana da gönderilebilir."

"MİLLET KENDİSİNE ZULMETMEZ" 

Cumhurbaşkanlığı sisteminin kuvvetler ayrımına uygun olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "Herkes kendi görevini yapacak, yasama yasamayı yapacak, yürütme yürütmeyi yapacak. Yasamanın içinden yürütme çıkmayacak. Bir başka husus yargının da milli irade ile bağı kuruluyor. Egemenliğin üç unsuru var; yasama, yürütme, yargı. Yasama milletvekilleri vasıtasıyla yürüyor. 16 Nisan'la anayasa değişikliği ile birlikte hükümeti sandıkta millet kuruyor. Bu da egemenliğin bir parçası. Bizim inancımız kadere iman eden kederden emin olur. Biz de diyoruz ki bu sistem için millete güvenen vehimlerden kurtarır. Hiç şüpheniz olmasın bu millet kendisine haksızlık yapanı, kendisini geriye kurtaracak olanı kendisine söz verip de yapmayacak olan hiç kimseyi bu makama getirmez. Yeter ki millete güven her konuda, millete güveniyorsan. Sandık önüne gelecek, millet kendisine zulmetmez. O sandık bu sistemin en büyük dengesidir. Bu sistemin en büyük kontrol mekanizmasıdır, biz milletimize güveniyoruz. İşte bu hedefe yeniden büyük Türkiye hedefine ancak güçlü liderlerle doğru kılavuzlarla, doğru rehberlerle, doğru liderlerle ulaşabiliriz. İşte bunun da anahtarı 16 Nisan'da sizin önünüze geliyor. Ve inanıyorum ki millet kendisine ve kendisinden sonraki evlatları için daha güçlü, daha istikrarlı daha iyi bir Türkiye güzel bir Türkiye bırakmak istiyorsa vereceği tek bir alternatif vardır, o da evet. Hayır denilirse mevcut sistem devam etsin demektir başka bir alternatifi var mı? Evetle Türkiye'ye dördüncü demokrasi cemresi düşecektir" açıklamalarına yer verdi.

Yerköy programının ardından Bakan Yılmaz, Yozgat Valiliğini ziyaret etti. Yozgat Valiliği ziyaretinin ardından Bozok Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret eden Yılmaz, Bozok Üniversitesi Konferans Salonu'nda öğrencilere Cumhurbaşkanlığı sistemi ve yeni anayasa hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz, üniversitedeki programının ardından esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Bakan Yılmaz, daha sonra Yozgat Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden ilçeden ayrıldı.

(Bahadır Muhlis Gökgül /İHA)

SONRAKİ HABER