Bozdağ: Türkiye’nin terörle mücadelede kapasitesini zayıflatacak kanun yapmamız söz konusu değil

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, “Türkiye'nin terörle mücadeledeki kapasitesini zayıflatacak, azaltacak, zora sokacak herhangi bir kanunu, düzenlemeyi Türkiye olarak yapmamız söz konusu değildir” dedi.

F5HABER F5HABER
Bozdağ: Türkiye’nin terörle mücadelede kapasitesini zayıflatacak kanun yapmamız söz konusu değil

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, “Türkiye'nin terörle mücadeledeki kapasitesini zayıflatacak, azaltacak, zora sokacak herhangi bir kanunu, düzenlemeyi Türkiye olarak yapmamız söz konusu değildir” dedi.

Bakan Bozdağ, Yozgat Cumhuriyet Meydanı'nda Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Bozdağ burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin terörle etkin bir mücadele yaptığını ifade ederek, terörle mücadele etmek, ülkenin huzur ve güvenliğini sağlamanın birinci vazifeleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ama maalesef pek çok ülke Türkiye'nin bu haklı mücadelesinde, yanımızda durmuyor. Sözler başka duruşlar başka oluyor. Bakın Türkiye terörle etkin mücadele ediyor. Vize serbestliğinde Türkiye'nin yapması gereken mükellefiyetler var. Avrupa Birliği diyor ki; 'terörle ilgili tanımınızı değiştirin' Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin kanunlarında da terör tanımı var. Onların kanunlarını incelediğimizde, bazılarındaki terör tanımının bizim kanundaki tanımdan daha da kapsamlı olduğunu görüyoruz. Buradan bir kez daha ifade etmek isterim ki; Türkiye'nin terörle mücadeledeki kapasitesini zayıflatacak, azaltacak, zora sokacak herhangi bir kanunu düzenlemeyi Türkiye olarak yapmamız söz konusu değildir. Bırakın böyle bir şeyi bizimle konuşmaları bile doğru değildir. Türkiye terör bitene kadar, terörle mücadele kapasitesini daha güçlü hale getirerek, daha etkili hale getirerek daha netice alacak hale getirene kadar adımlarını atacak ve bu terörün sonunu getirene kadar devam edecektir. Terör üzerinde hesap yapanlarda Türkiye'den cevabını en etkili biçimde alacaktır".

TÜRK YARGISINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

İstinaf mahkemelerinin 20 Temmuz'da faaliyete geçeceğini hatırlatan Bozdağ, istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesinin, Türkiye'de yargılamaların hızlanmasına katkıda bulunacağı gibi, kararların doğru olmasına da çok büyük katkı sağlayacağını belirtti. Bozdağ, “20 Temmuz 2016 Türk yargısı bakımından yeni bir dönemin başladığı gündür. Tarihi bir gün yargı bakımından milattır. Yargıda yeni bir dönem başlıyor. Yargıda yeni dönemin adı istinaf yargılamasının başlamasıdır. Cumhuriyet döneminde, yargı alanında çok büyük reformlar yapılmamıştır. En büyük reformlar şüphesiz ki devletimizin cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde ve onun kararlılığı ile olmuştur. Ondan sonraki dönemde yargı ile ilgili yapılan önemli değişiklikler var. Ama cumhuriyetin başında yapılan, yaşanan büyük yapısal dönüşüm gibi bir dönüşüm söz konusu değil. Tabiri caizse tamirat tadilat cinsinden değişiklikler. İkinci büyük reform, idari yargıda ve adli yargıda istinafın fiilen başlamasıdır. Bunun tarihi de 20 Temmuz 2016 yani haftaya Çarşamba günü yeni bir dönem yargıda başlayacaktır. İstinaf çok şeyi kolaylaştıracak. Milletimizin lehine olacak, hukuk devletimizi güçlendirecek, yargıya olan güveni daha ileri noktalara taşıyacak, geciken adalete yönelik dair şikayetleri önemli ölçüde azaltacak. İsabetsiz kararlara dair şikayetleri yine çok önemli ölçüde azaltacaktır. Çünkü, istinafın faaliyete geçmesiyle birlikte, ceza yargılamalarındaki davaların yüzde 91'i, hukuk yargılamasına konu davaların yüzde 89' u, idari yargılamaya konu davaların da yüzde 80'i yaklaşık olarak istinafta kesinleşmiş olacaktır. Yargıtay aşaması olmayacaktır ve istinaf yargılaması yapan daireler, eksikler varsa onları kendi tamamlayacak. Yanlışlar varsa onları kendileri düzeltecek. Başka başka şeyler varsa, ilk derece mahkemesi bir dosyaya hangi hak ve yetkilerle müdahale ediyorsa, aynı imkanlarla dosyaya müdahale edip, sanki ilk derece mahkemesi gibi işin esasına dair karar verecektir. Ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

ÇEK KANUNU SIKINTILARI ORTADAN KALDIRACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çek Kanunu ile İcra ve İflas Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklerle ciddi sıkıntıların ortadan kalkacağını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çek kullanımına gelen yeni müeyyide ile çek belki daha iyi bir şekilde piyasada kabul görecektir. Piyasada bir temizlenmeye de yol açacaktır. Çünkü sahtekar diyebileceğimiz bazı tipler, dolandırıcılar var. Bunlar ayıklanacaktır. Bu açıdan bir fayda olacaktır. Önce adli bir para cezası verilecek. Verilecek adli para cezası çekin karşılıksız kalan kısmından daha az olamayacak. Bu adli para cezası çekin karşılıksız kalan kısmını öderse hapisten kurtulacak, ya da çeki öderse kurtulacak. Akıllı olan adli para cezasını mı öder çeki mi öder. Biz karşılıksız kalan kısım kadar adli para cezası ön gördük ki çeki ödesin böylelikle hem adli para cezasından hem de borcundan kurtulsun. Bir de hapse girmeden önce vatandaşa bir fırsat daha veriyoruz. Düşün borcunu öde hem itibarını koru hem de hapse girme. Bir derlenme bir toparlanma imkanı ve fırsatı verdiğimizi buradan ifade etmek isterim. Onun da hayırlı olmasını Cenabı Allah'tan temenni ediyorum."

ARABULUCULUK KANUNU GÖRÜŞÜLECEK

Arabuluculuk konusunda bakanlığın ciddi çalışmaları olduğunu belirten Bozdağ, “Davasız, mahkemesiz, duruşmasız, uzlaşma yoluyla anlaşmazlıklar karara bağlanacaktır. Bu kanunumuz yürürlüğe girdiği zaman arabuluculuğun önündeki uygulama engeli ortadan kalkacak. İş uyuşmazlıklarının yaklaşık yüzde 80'i arabulucular tarafından karara bağlanmış olacaktır. Bu da son derece önemli bir reformdur. Önümüzdeki yasama yılında inşallah parlamentoda bunun görüşmelerini yapacağız” diye konuştu.

CEZA İNFAZ KURUMLARI FUARI AÇILDI

(DHA - Harun GÖKÇEOĞLU)
SONRAKİ HABER