"Bin 733 orman yangınında 6 bin 659 hektar alan yandı”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şu ana kadar bin 733 orman yangını çıktığını ve bu yangınlarda 6 bin 659 hektar alanın yandığını söyledi.

F5HABER F5HABER
"Bin 733 orman yangınında 6 bin 659 hektar alan yandı”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şu ana kadar bin 733 orman yangını çıktığını ve bu yangınlarda 6 bin 659 hektar alanın yandığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına karşı Orman Genel Müdürlüğü'nün çok güçlü bir teşkilatı bulunduğunu belirterek, "Özellikle araç-gereç ve yangınla alakalı yangın hareket merkezi takip ediyor. Yangın uçaklarımız, helikopterlerimiz, arazözler mevcut ve yangınla mücadelede ara elamanlarımız var. Şu ana kadar bin 733 yangın çıkmış, burada 6 bin 659 hektar alan yandı. Orman alanı dışında kırsal alan, ziraat yangınlarına da mücadele ediyoruz. 2 bin 24 adet ziraat yangını olmuş, toplam 3 bin 757 tane yangınla mücadele ettik" dedi.

Yangınlara hızlı müdahale edildiğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Eskiden 45 dakika olan yangına müdahale süresini 15-16 dakikaya indirdik. Böylece yangın büyümeden sönüyor. Başka ülkelerde bir yangında 200-300 bin dekar alan yanarken, bizde 6 bin 659 hektarlık alan yandı. Bu fazla bir alan değil. Bu yanan alanları en geç bir yıl zarfında ağaçlandırıyoruz. Başka maksatla tahsis etmiyoruz. Vatandaşlardan ricam bu mevsimler çok sıcak, Eylül'ün 15'ine kadar vatandaşlarımız piknik yaparken dikkat etmelerini öneriyoruz. Yangın insanın yaptığı kasıtlardan ziyade yüzde 70-80 ihmallerden kaynaklanıyor. Yoldan geçerken izmaritini atıyor ve kuru otlar tutuşuyor, böylelikle yangın çıkıyor. Piknik yaparken ateş söndürmüyor veya çoban gece saatlerinde üşüyor, ağaçları yakıyor, birdenbire rüzgarın etkisi ile yangın ortaya çıkıyor. Bunun gibi pek çok hata ve ihmal var. Bunlara dikkat edilmesini istiyorum. Ayrıca bir yangın gördükleri zaman Alo 177 hattımız ücretsiz karakol veya Alo 177'ye bildirirlerse anında müdahale ediyoruz. Ne kadar kısa sürede müdahale edilirse yangın o kadar kısa sürede söndürülüyor. Ormanlar bütün ülkemizin akciğeri, hepimiz bunlara sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER