AFAD Başkanı Oktay’dan deprem sigortası vurgusu

AFAD Başkan Dr. Fuat Oktay, Yozgat'ın Yerköy ilçesinde çöken 5 katlı binanın enkazında incelemelerde bulundu. Oktay, zorunlu deprem sigortasının önemine değindi.

F5HABER F5HABER
AFAD Başkanı Oktay’dan deprem sigortası vurgusu

AFAD Başkan Dr. Fuat Oktay, Yozgat'ın Yerköy ilçesinde çöken 5 katlı binanın enkazında incelemelerde bulundu. Oktay, zorunlu deprem sigortasının önemine değindi.

10 Ocak'ta Merkez üssü Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde meydana gelen 5 şiddetindeki deprem sonrası ağır hasar gören ve dün çöken 5 katlı binanın enkazında kaldırılma çalışmaları sürerken, enkaz altında eşyaları kalan vatandaşlar da enkazdan çıkan eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ve Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Yerköy ilçesine gelerek enkazda incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası bir açıklama yapan AFAD Başkanı Oktay, 10 Ocak'ta Kırşehir Çiçekdağı merkezli depremin üzerine geçen sürede aynı gün aynı gece çalışmalar başladığını belirterek, "Gerek Kırşehir Valiliğimiz gerekse Yozgat Valiliğimiz hem Çiçekdağı hem de Yerköy kaymakamlıklarımızın nezdinde iki il AFAD müdürlüklerimiz, Çevre Şehircilik Müdürlüklerimizle tüm birimler aynı gün aynı gece çalışmalara başladı. Herhangi bir can kaybının olmadığı ile alakalı biz o gece bilgileri almıştık dolayısıyla o gün için bu bir rahatlıktı tabi ağır hasar gören yerler vardı bu hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Tüm ekiplerimiz hem Yerköy hem de Çiçekdağı merkezi ilgili köylerde dahil tüm birimlerde hasar tespit çalışmalarını devam ettiriyorlar. Dün özellikle, ağır hasarlı olan konutumuzun yıkılması sonucunda tekrar özellikle Yerköy'de ne oluyor acaba gibi böyle bir endişe hissettik. Adalet Bakanımızla, Sayın Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan'da aynı şekilde konuyu değerlendirdik, bugün bir de yerinde görelim istedik. Çiçekdağı'nda yine aynı şekilde hem merkezde hem de köylerde hasar gören binalar, yapılar, iş yerleri, tamamını yerinde göreceğiz. Ekiplerimizin tamamı çalışıyorlar sonrasında kaymakamlarımızla da, valilerimizle de de tekrar bir durum değerlendirmesi yapacağız, ne yapa biliriz, yine tabiî ki mevcut yasal çerçevede nasıl katkı verebiliriz nihai kararlarımızı alacağız yani bugün ki ziyaretimizin asıl sebebi olayı yerinde görmek, yerinde değerlendirmek hem de bu vesile ile de hemşehrilerimize geçmiş olsun demek istedik tekrardan geçmiş olsun" dedi.

Önemli olanın can kaybının olmaması olduğunu ifade eden Oktay, "Önemli olan can kaybının olmaması inşallah bütün değerlendirmeleri yaptıktan sonra kesin verileri de açıklıyor olacağız. Bu şekil de yıkılan binamız yok. Ama ağır hasarlı olan köylerimizde özellikle Çiçekdağı ilçemize bağlı köylerimizdeki konutlarda var ama bunlar yığma yada metruk yapılar olduğu için hasar o kadar büyük değil . Buradaki yıkılan binanın yapısal boyutta kalitesinde değerlendiriyor olacağız. Herhangi bir can kaybımız yok hamdolsun" diye konuştu.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPILMASI GEREKİYOR

Van depreminden sonra bizim yeni bir yasa çıktığını vurgulayan Oktay, "Bu mevzuatta da deprem sigortası zorunlu bütün illerimizde, ilçelerimizde, beldelerimizde. Büyükşehirlerimizde köylerimizde de deprem sigortası zorunlu. Kamuoyunda henüz bu farkındalık yok. Deprem sigortası olmadığı zaman devletin tekrardan konut yapma şansı yok. Dolayısıyla biz bütün Türkiye'ye bunu anlatmaya çalıyoruz. Zorunlu deprem sigortası çok çok önemli. Özellikle Kırşehir ve Yozgat büyükşehir belediyesi olmadığı için köylerde deprem sigortası zorunluluğumuz yok tabi. Eğer ağır hasarlı ise yasanın koyduğu yüzde 10'luk zorunluluk var. Eğer hasar yüzde 10'un üzerinde ise afet etkinlik kararı alınıyor ve konut yapıyoruz. Yüzde 10 altında ise o zaman ne yapabiliriz onun araştırmasını yapıyoruz. Zaten bugün burada da bu çalışmaları yaptıktan sonra verileri değerlendirdikten sonra sayın valilerimizde nasıl katkı verebiliriz onu değerlendireceğiz. Burası için ne yapabiliriz şu an konuşmamız ve bir şey söylemiz için erken. Ben tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Ev eşyası enkaz altında kalan Hülya Şenol, 30 yıllık birikimlerinin, emeklerinin enkaz altında kaldığını belirterek, "Bütün eşyalarımızı yenilemiştik. Hepsi enkaz altında kaldı. Biz yardım bekliyoruz" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER