Yerküpe Mağarası'nda ziyaretçi yoğunluğu

Yörük çobanlarının asırlık çınar ağaçları altında hayvanlarını serinletip, elde ettikleri ürünleri saklamak için kullandığı "doğal buzdolabı" özelliğindeki Yerküpe Mağarası yoğun ilgi görüyor.

F5HABER F5HABER
Yerküpe Mağarası'nda ziyaretçi yoğunluğu

MUĞLA (AA) - Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe Mahallesi'ndeki 700 yıllık çınar ağaçlarıyla çevrelenmiş Beşpınar Yaylası'nda bulunan Yerküpe Mağarası, yaz aylarında 5 dereceye kadar düşen sıcaklık dolayısıyla doğal buzdolabını andırıyor.

Beşpınar Yaylası'nda çam ormanları ve çınar ağaçlarıyla çevrelenmiş bölgede yöre halkının kullandığı piknik alanları ve yayla evleri de bulunuyor. Yılın belirli dönemlerinde yaylaya gelen ziyaretçiler orman içerisinde yürüyüş yapıp, yayla evlerinde kalarak farklı bir gün yaşıyor.

Yerküpe Mağarası, içinde barındırdığı sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor.

Hava sıcaklığının 38 derece olduğu bölgede, Yerküpe Mağarası'nda sıcaklık 5 dereceye kadar düşüyor. Yerli halkın yanı sıra yabancı ziyaretçilerin de gezdiği mağara Muğla Valiliği tarafından yapılan ışıklandırma çalışmalarıyla turizme kazandırıldı. 

Mağarayı yılda 10 bin kişi geziyor

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Yerküpe Mağarası'nın üst kısmında bulunan yaylada 600-700 yıllık çınar ağaçları bulunduğunu, bölgeye gelen ziyaretçilerin burada piknik yapma ve dinlenme imkanına sahip olduğunu söyledi.

Mağaranın, yer altı sularının kireç taşlarını aşındırmasıyla oluştuğunu belirten Demir, şöyle konuştu:

"110 metre uzunluğunda, içinde galeriler, dereler ve küçük göletler var. Mağaradaki doğal oluşumların iyi görülmesini sağlamak amacıyla ışıklandırma ve ziyaretçilerin rahat ulaşmaları için merdivenler yapıldı. Özellikle yaz aylarında bin 500-2 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yıl içerisinde yaklaşık 10 bin kişi burayı geziyor."

SONRAKİ HABER