Hareket et prostat olma

Avrupa Üroloji Derneği’nin yayın organı European Urology dergisinde yayınlanan bir makale, fiziksel aktivitenin erkekleri prostattan koruduğunu ortaya koydu. Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirerek ve hücresel stresi azaltarak prostat kanserine karşı koruyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Hareket et prostat olma

YAŞLARI 40-75 arasında değişen yaklaşık 50 bin erkek üzerinde yapılan bu çok uluslu çalışmada, yoğun egzersiz yapan erkeklerde, egzersiz seviyesi en düşük gruba oranla ilerlemiş prostat kanseri gelişim riskinin yüzde 30, öldürücü prostat kanseri gelişim riskinin ise yüzde 25 oranında daha az olduğu saptandı.

Sözkonusu çalışmanın ilginç verilerinden biri de fiziksel aktivitenin, prostat kanserinin genetik tipiyle de ilişkili olabileceğini işaret etmesi oldu. Yoğun egzersiz yapan grupta ortaya çıkan prostat kanserinde TMPRSS2 ile ERG genlerinin birleşmesinin (füzyonunun) görülme olasılığının daha düşük olduğu gözlendi. TMPRSS2:ERG birleşmesi ise prostat kanserli hastaların yarısında görülüyor ve bu birleşmenin erkeklik hormonları, hücresel stres ve insülin benzeri büyüme hormonu gibi faktörler üzerinden kanser gelişimini, ilerlemesini tetikleyebileceği düşünülüyor. 

Hareket et prostat olma - Resim : 1

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER