için kaldı

Kırk yaş sonrası yakın gözlüksüz yaşam trifokal (akıllı) lensler ile mümkün

Kırk yaşından sonra hepimizin yakın görüşü bozuluyor. Yakını net görebilmek için gözlük, uzak-yakın bir arada kontakt lens ya da akıllı (trifokal) lens (mercek) ameliyatı devreye giriyor. Son yıllarda çok yaygınlaşan akıllı lens ameliyatları ile ilgili merak edilenleri Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar cevapladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kırk yaş sonrası yakın gözlüksüz yaşam trifokal (akıllı) lensler ile mümkün

Kırk yaşımızdan sonra gözümüzün içindeki lensin elastikiyetini kaybettiğini ve yakına bakarken odaklama yapamadığını belirten Prof. Dr. Banu Coşar, “Kırk yaştan sonra yakını görememeye “presbiyopi” adını veriyoruz. Presbiyopi, yıllar içinde gitgide artıyor ve 60 yaş civarında maksimum seviyesine ulaşıyor. Presbiyopi için gözlük ya da kontakt lens takmak istemeyenler, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı olabilirler. Trifokal göz içi lensler; hem uzak, hem orta, hem de yakın mesafeyi gözlüksüz görmeyi sağlar” şeklinde konuştu.

Her göz yapısı akıllı lens ameliyatına uygun değil

Prof. Dr. Banu Coşar akıllı lens ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kırk yaşını aşmış olup yakın gözlüğü takmak istemeyenler bu ameliyat için adaydır. Ancak her göz yapısı akıllı lens ameliyatı için uygun değildir. Akıllı lens ameliyatı öncesi detaylı göz tetkikleri yapılıyor. Bu tetkikler arasında gözün kornea (şeffaf) tabakasının haritası, gözün Kappa açısı ve Alfa açısı denen görme aksıyla ilgili açılarının belirlenmesi ve gözün kontrast duyarlık ölçümü yer alıyor. Bu tetkikler sonucunda gözün trifokal lens takılmasına uygunluğu belirleniyor. Akıllı lens takılabilmesi için ayrıca gözün retina (ağ) tabakasının da sağlıklı olması gerekiyor.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER