Çavuşoğlu AA’ya konuştu: Hedef İdlib’de kalıcı ateşkes

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib vilayeti için Rusya ile varılan mutabakat ve göçmen akınına ilişkin AB ile temaslara dair Anadolu Ajansı’na (AA) konuştu. Çavuşoğlu, Rusya ile varılan mutabakata göre, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’yi Halep’e bağlayan M-4 karayolunun kuzeyini Türkiye’nin, güneyini ise Rusya’nın denetleyeceğini söyledi. Çavuşoğlu iki tarafın kalıcı barış için çalıştığını da sözlerine ekledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çavuşoğlu AA’ya konuştu: Hedef İdlib’de kalıcı ateşkes

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova Mutabakatı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. AA Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, “Türkiye ve Rusya’nın Moskova’da mutabık kaldığı ateşkesin kalıcı hale gelmesi için çalışmayı sürdürdüklerini” belirterek, “Esed rejiminin ateşkesi ihlal etmesi halinde Türk askerinin bugüne kadar ne yaptıysa onu yapacağını” kaydetti.

‘M-4 İÇİN RUSYA’DAN HEYET GELDİ’

İdlib’de son duruma dair, “Ateşkesle herkes olduğu yerde durdu” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, gözlem noktalarını ve Türkiye’nin mevcudiyetini harita üzerinde gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Ateşkes anlaşması çerçevesinde M-4 yolunun güvenli bir şekilde trafiğe açılması var. Güney kısmını Ruslar denetleyecek, kuzey kısmını biz, yani ortak devriyeler. Bu yola rejim ya da radikal gruplar tarafından bir saldırı ya da müdahale olmayacak. Ateşkesi kalıcı hale getirmek için çalışmaları sürdürüyoruz. M-4’ün trafiğe açılması konusunda 6 kilometre kuzeyinde ve 6 kilometre güneyinde neler yapılabilecek, hangi adımlar atılabilecek, bunu görüşmek için Rusya’dan bir heyet geldi. 7 gün içinde burada askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte bazı adımlar atacak.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER