için kaldı

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

DHA ADANA BÜROSU BÖLGE HABERLERİ

F5HABER F5HABER
Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

DHA ADANA BÜROSU BÖLGE HABERLERİ

-------------------------------------

Tanıtım toplantısında Aldırmaz ile fuar yetkilisi arasında gerginlik yaşandı

Kitap fuarı bugün açılıyor

ADANA'da Çukurova 6'ncı Kitap Fuarı bugün okuyucular ile buluşuyor. Fuarın dün yapılan tanıtım toplantısında, Adana'nın korsan kitap üretiminde lider olduğu ve fuarın belediye tarafından iyi tanıtılmadığı iddiası gerginliğe neden oldu.

15-20 Ocak tarihleri arasında açık kalacak fuarın Seyhan Oteli'nde düzenlenen tanıtım toplantısına Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Tüyap Adana Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Tüyap Adana Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 2012 yılı içinde 37 ülkeden 438 bin 300 ziyaretçinin Tüyap'ın Adana'da düzenlediği fuarları ziyaret ettiğini söyledi. Fuarların bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Ersözlü, "Adana'da 2012 yılı içinde 17 ülkeden 988 firma temsilciliğinin katılımı ile düzenlenen 12 fuar projesiyle, Türkiye hariç 37 ülkeden ve yurt genelindeki 56 kentten gelen 438 bin 300 nitelikli ziyaretçiyi ağırladık. Adana ve bölgenin ekonomisine katkı sağladık. Ayrıca bu ziyaretçilerin yüzde 40'ı şehir dışından gelmiş olup, 175 bin ziyaretçi şehir ekonomisine 125 milyon lira katkı sağlamıştır" dedi.

'BÜYÜKŞEHİR FUARI TANITMADI'

Daha sonra söz alan Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise Büyükşehir Belediyesi'nin söz verdiği halde otobüs duraklarındaki reklam stantlarında kitap fuarının tanıtımını yapmadığını iddia etti. Kavukçuoğlu şöyle konuştu:

"Fuara katılan yayınevlerinin beklentisi olabildiğince fazla sayıda ürün yani kitap satmak. Bunu da belirleyen, ziyaretçi sayısının yüksekliğidir. Kitap fuarlarının her yerde olduğu gibi Adana ve çevresinde iyi duyurulmasına iyi tanıtılmasına büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar düzenlenen fuarlarda basın mensubu arkadaşların desteğini gördük. Sayın Büyükşehir Belediye Başkan vekili bizim fuarımızın duyurulmasında, tanıtılmasında desteklediler. Bu destek daha fazla olur muydu? Olurdu. Fakat bir eleştiri yöneltmek zorundayım. Bize otobüs duraklarında afiş yoluyla tanıtım yapılacağına dair, Büyükşehir Belediyesi bir söz vermişti. Hatta teyit de aldık. Ancak her nedense otobüs duraklarında afişlerimiz yer almadı. Bundan üzgünüz, bunu dile getirmek zorundayım. Muhtemelen bir aksama olmuştur. Ancak bu olsaydı tanıtım yolunda bir kaç adım daha atmış olurduk. Ben sayın başkana bunu bir not olarak iletmek istiyorum. Dileriz seneye işbirliğimiz daha güçlenerek ivme kazanır."

'ADANALI KORSAN KİTAP OKUYOR'

Korsan kitapla ilgili de konuşan Deniz Kavukçuoğlu, Adana'da düzenlenen kitap fuarlarında yapılan ankete katılanların yüzde 50'sinin korsan kitap okuduğunu itiraf ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Biz her yıl fuarlarımızda anket yapıyoruz. Fuara gelen ziyaretçilerin yüzde 50'si korsan kitap aldıklarını söylüyorlar. Bu da Adana'nın korsan kitap faaliyeti açısından birinci sırada olduğunu gösteriyor. Korsan kitap basımı büyüdükçe yayıncılık sektörü derin yaralar alıyor. Bize gerekli olan sağlıklı bir yayın sektörüdür. Korsanın merkezi bir dönem Bursa'nın Mudanya ilçesiydi. Bu giderek kalkıp yavaş yavaş bu tarafa geldi. Demek ki bu tarafta uygun bir zemin buldu."

ALDIRMAZ'DAN TEPKİ

Toplantıda son sözü alan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Zihni Aldırmaz ise Adanalının kitap okumayı sevdiğini belirterek, tanıtıp toplantısında bilimsel veri olmadığı halde Adana'nın korsan kitapta birinci sırada gösterilmemesi gerektiğini belirtti. Aldırmaz şöyle devam etti:

"Adanalı kitap okuyandır. Korsanla mücadele esastır. Ama kitap fuarı kent kültürü açısından önemlidir. Tanıtımla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak, fuarın bölgesel olması açısından büyük katkılar veriyoruz. Aslında Tüyap'ın muhatabı, Büyükşehir Belediyesi ve Çufaş'tır. Ben biraz önce toplantıya gelirken, Bülent Bey yanıma geldi. Otobüslerdeki Karma Firmasının reklam ünitelerini kullanmak istediklerini, onların da profesyonelce bir yaklaşım olduğu için uygun görmediklerini ifade ettiler. Keşke bunu bir kaç gün önce söyleseler aramızda çözseydik. Bugün bu gündeme gelmeyebilirdi. Ben Deniz beyin söylediği söz nedeniyle kendisini ikna etmek için söylüyorum. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Geçen yıl fuara gelen 40 bin öğrenciyi biz taşıdık. Bunlar bu yıl da yine bizim otobüslerle gelecektir. Elinizde bir bilimsel veri olması lazım, Adana gibi bir kenti suçlamanız için."



MK(EŞ)(14.1.2013 FOTOĞRAFLI)

/////////////////

Zübeyde Hanım unutulmadı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana İl Kadın Kolları üyeleri, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı, ölümünün 90'ıncı yılında andı. Parti binasından yürüyerek, merkez Seyhan ilçesindeki Zübeyde Hanım Parkı'nda bulunan Zübeyde Hanım'ın büstü önünde toplanan kadınlar, saygı duruşunda bulundu. Bir konuşma yapan CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Rukiye Çinkılıç, "Türkiye Cumhuriyeti'ni bağımsızlığa kavuşturan, demokratik, çağdaş değerlerle ulusu birarada tutan ve bağımsız bir ulus yaratan Büyük Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi. Tüm annelerin önemli olduğunu ancak Zübeyde Hanım'ın da çok önemli olduğunu anlatan Rukiye Çinkılıç, "O bize cesur, dürüst ve tüm milletini seven bir insanı, Atatürk'ü verdiği için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biricik oğlu Mustafa Kemal'in bizlere emanet ettiği devrimleri sonsuza kadar koruyacağımıza söz verdik. Zübeyde Hanım'ı da minnet ve şükranla anıyoruz" diye konuştu.

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)

YB (EŞ)(14.1.2013, FOTOĞRAF)

//////////

İnşaat kazasında 'yanlış kalıp' iddiası

AK Parti Çukurova İlçe Başkanı Ramazan Çırak ve Belediye Meclis üyesi Abdullah İspir, çökme meydana gelen Çukurova belediye hizmet binasının inşaatında yanlış kalıp kullanıldığını ileri sürdü.

Çukurova İlçe Başkanlığında düzenlenen basın toplantısına, AK Parti İlçe Başkanı Ramazan Çırak, Çukurova Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Abdullah İspir, ilçe meclis üyeleri Mustafa Erhan Çetinus ve Ali Sicim katıldı. Toplantıda konuşan İlçe Başkanı Çırak, inşaat çökmesiyli ilgili iddialar olduğunu söyledi. Ayrıntılı bilgi veren Meclis üyesi İspir de belediye hizmet binasının yapımı sırasında meydana gelen ve 7 işçinin yaralandığı göçük sonrasında AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çetinus'un inşaata giderek olayla ilgili inceleme yaptığını söyledi. İnceleme sonrasında konunun meclis gündemine taşındığını anlatan İspir, "Meclis üyemizin yaptığı incelemede çökmenin yanlış kalıp kullanımı sonucu meydana geldiği tespit edildi. Konu belediye meclis gündemine taşınarak, başkana olayın sebebi müteahhit firma hakkında cezai işlem yapılıp yapılmadığı soruldu. Başkan açıklama yapmak yerine, bilgi isteyen arkadaşları eleştirerek hiçbir açıklama yapmadı" diye konuştu. İspir, yapılan inceleme sonucunda bir rapor oluşturarak, meclise sunacaklarını sözlerine ekledi.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

ÇA(EŞ)(14.1.2012, FOTOĞRAF)

//////////

Atık bedelinde bir 'durdurma' daha

TÜRK Alman Kültürel İşbirliği Derneği'nin, Seyhan Belediyesi'ne karşı 'evsel katı atık bedeli'nin iptali yönünde açtığı dava sonuçlandı. Adana 2. İdare Mahkemesi'nne görülen davada, itiraz yolu açık olmak üzere yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Türk Alman Kültürel İşbirliği Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Dr. Polat İşoğlu, şu ana kadar ödenen faturaların, mahkemenin nihai kararından sonra vatandaşa iade edilmesinin zorunlu olacağını söyledi. Adana'nın merkez Yüreğir ve Seyhan ilçe belediyeleri hakkında daha önce aynı konuda CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı ve iki işletme tarafından açılan davalar da yürütmeyi durdurma ile sonuçlanmıştı.

ADANA,(DHA)

EŞ(14.1.2013 FOTOĞRAFLI)

///////////

Kazan patlamalarına dikkat

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Alper Turna, kazan patlamalarına dikkat çekti.

Kazan patlamalarının yaşanmaması için kamuoyunu bir süre önce uyardıklarını belirten Turna, buna rağmen Arbbel tesislerinde yaşanan kazan patlamasında bir kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Bu üzücü kazaların, patlamaların, can kayıplarının yaşanmaması için bir kez daha uyarıda bulunduklarını anlatan Turna, "Evlerimizde, iş yerlerimizde herhangi bir kaza ya da patlamayla karşılaşmadan, can ve mal kayıpları yaşanmadan huzurlu bir kış geçirmek için önlemler almamız gerekmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü`nün 207, 208 ve 209'uncu maddelerinde, kazanların, 223 ve 227'nci maddelerinde buhar kazanı, kalorifer kazanı, kızgın yağ kazanı, kızgın su kazanı, hava tankı, hidrofor gibi basınçlı kapların, yılda bir kere periyodik kontrol ve testlerinin yapılması hükme bağlanmıştır. Ancak denetim yetersizliği nedeniyle bu testler genellikle ihmal edilmektedir" dedi.

Kazanlarda emniyet sistemleri çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda, kazalar ya da patlamaların kaçınılmaz olduğuna işaret eden Alper Turna şöyle devam etti:

"Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla, patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir. Ülkemizdeki kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak, mevcut durumlarının ortaya çıkarılması, ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine, ivedilikle son verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yalda bir kez, periyodik kontrol, bakım ve testleri mutlaka yaptırılmalıdır. Bu testlerin uzman kişiler tarafından sağlıklı yapılabilmesi ve yönetmeliklere göre geçerli sayılabilmesi için Makina Mühendisleri Odası gibi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, yetkili muayene kuruluşlarına yaptırılmasına dikkat edilmelidir."

MERSİN, (DHA)

Mİ(AŞ/CK)(14.1.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////////

Mersin'de en fazla ihtiyaç duyulan meslekler

MERSİN Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri belirlemek amacıyla, 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması' yaptı. Araştırmada, Mersin'de en çok 'Bilgi ve İletişim' sektöründe ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.

Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri belirlemek amacıyla yaptığı araştırmada, 10 ve daha fazla çalışanı olan, bin 572 işyerinde, işverenle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda, Mersin genelinde açık iş oranı, yüzde 2,66 olarak hesaplandı. Sektörler itibariyle bakıldığında, en yüksek açık iş oranının yüzde 7,65 ile 'Bilgi ve İletişim' sektöründe olduğu belirlenirken, bunu yüzde 6,76'lık açık iş oranı ile 'İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri' ve yüzde 3,57'lik açık iş oranı ile 'Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri' izledi. Çalışan sayısının en fazla olduğu imalat sektöründeki açık iş sayısı, diğer sektörlere göre fazla olmasına rağmen, bu sektörde açık iş oranı yüzde 2,61 oldu.

Araştırmada meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı yüzde 4,87 ile hizmet ve satış elemanları meslek grubunda ortaya çıktı. Diğer ana meslek grupları ise yüzde 4,54 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar, yüzde 3,97 ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları olarak sıralandı. İl genelinde açık iş sayılarının mesleklere göre dağılımına bakıldığında; en yüksek açık iş sayısının el ve makine dikişçisi (genel) mesleğinde olduğu belirlendi. Açık iş sayısının yüksek olduğu diğer meslekler ise sırasıyla beden işçisi (genel), temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi (silahlı) ve satış elemanı (tanıtım) meslekleri olduğu tespit edildi.

2013'TE YÜZDE 4,83 NET İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENİYOR

Net istihdam artışı, azalışı ve beklentilerin de sorgulandığı Mersin İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibariyle beklenen net istihdam artışı yüzde 2,81 iken, bu oran 2013 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 2,02 puan artış göstererek, yüzde 4,83'e yükseldi. Araştırmada, Aralık 2012 itibari ile net istihdam artış beklentisinin en fazla olduğu üç sektörün sırasıyla, yüzde 25,64 ile bilgi ve iletişim sektörü, yüzde 18,35 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri ve yüzde 14,29 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörü olduğu da belirlendi. Aynı dönem itibariyle gayrimenkul faaliyetleri sektöründe, yüzde 2,63 oranında net istihdam azalışı beklentisi olduğu göze çarparken, Haziran 2013 itibariyle net istihdam artış beklentisinin en fazla olduğu üç sektör ise sırasıyla, yüzde 25,16 ile bilgi ve iletişim sektörü, yüzde 14,29 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörü ve yüzde 12,21 ile inşaat sektörü oldu.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Buna göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk 5 meslek sırasıyla, el ve makine dikişçisi (genel), şoför (yük taşıma), hemşire, beden işçisi (inşaat) ve pazarlamacı (satış temsilcisi) olarak belirlendi. İşverenlerin yüzde 55'i, beceriye-niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 65'i gerekli beceriye ve niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 64'ü iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 20'si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 12'si de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı, eleman temininde güçlük çektiklerini belirtti.

Mustafa İNSAN / MERSİN, (DHA)

(DHA - Eray Şen)
SONRAKİ HABER