için kaldı

Van'da ‘Suriyelilerle Dayanışma' Gecesi

VAN (İHA) – İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Suriye'deki savaş nedeniyle şu ana kadar 60 binin üzerinde insanın öldüğünü, 10 milyonun üzerinde insanın da yardıma muhtaç durumda olduğunu kaydetti.

F5HABER F5HABER
Van'da ‘Suriyelilerle Dayanışma' Gecesi

VAN (İHA) – İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Suriye'deki savaş nedeniyle şu ana kadar 60 binin üzerinde insanın öldüğünü, 10 milyonun üzerinde insanın da yardıma muhtaç durumda olduğunu kaydetti.

AK Parti Van Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından "Dün Erciş, Van'a; Bugün Hama, Humus, Şam'a" sloganıyla ‘Suriyelilerle Dayanışman Gecesi' düzenledi. Büyük bir ilginin gösterildiği geceye, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi ve Mustafa Bilici, AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras, İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ve AK Partililer katıldı. AK Parti Van Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Acar'ın açılış konuşmasını yapmasının ardından kürsüye gelen Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras, Suriye'deki katliamlara dikkat çekti. Birleşmiş Milletlerin ve batı ülkelerinin Suriye konusundaki vurdum duymaz tavrını eleştiren Kayatürk ve Aras, Suriyeli vatandaşlara yardım etmenin gerekliliğini vurguladılar.

İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ise, dünyanın birçok yerinde muhtaç insanlara yardım faaliyetlerinde bulundukların belirtti. Dünyanın birçok yerinde savaşa şahit olduklarını ifade eden Oruç, Suriye'deki yaşanılan savaşın bir benzerinin daha dünyada var olmadığını kaydetti. Suriye'de her gün insanların öldürüldüğüne dikkat çeken Oruç, "Bu kadar acımasız bir yönetimi hiçbir yerde görmedik. O seyrettiğimiz rakamlar da maalesef her gün artıyor. Bugün, Suriye'de kaybettiğimiz insanların sayısı 60 bini geçti. Kaybolanların sayısının 100 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. Hapishanelerde 400 binden fazla insan yaşıyor. Biz, en kötü hapishane şartlarının Özbekistan'da olduğunu bilirdik. Suriye'dekileri dinlediğimizde Özbekistan'dakilerde hiç kalıyor. 10 milyondan fazla insan, dışarıdan gelecek yardımla hayatını devam ettirmeye çalışıyor ve buraların birçoğu tıpkı Gazze gibi ambargo altında. Hiç kimsenin girmesine müsaade edilmiyor. Humus, bu şehirlerden bir tanesi. Aylardır buraya dağ yollarından, patikalardan yiyecek bir şeyler sokulabiliyor. Onun dışında hiçbir şey sokulmuyor. Sadece Humus'ta öldürülen kardeşlerimizin sayısı 15 binin üzerinde.1982'deki Hama katliamında katledilenlerin sayısı 50 binin üzerindeydi. Şimdi o rakamın da üzerine çıkıldı. Suriye'deki Müslümanlara yardım etmemiz gerekiyor. Esed, halkı zor durumda bırakmak için fırınları hedef alıyor. 200'den fazla fırın bu şekilde vuruldu. Fırınlarda ekmek beklemek için sıraya girenler hayatlarını kaybettiler. Yoğun bir şekilde bizlerin başta un ve unun yanında diğer gıdaları göndermemiz gerekiyor. İstediğiniz kadar malzemeyi istediğiniz zaman ulaştırabiliyorsunuz. Suriye'nin içinde de bir ağ artık oluştu. Şam'dan en güneye kadar, doğudan en batıya kadar artık gönderdiğimiz yardımları ulaştırma imkanımız var. Suriye halkının yanında duracağız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından geceye emeği geçenlere plaketlerin verilmesi ile birlikte program, Grup Yürüyüş'ün seslendirdiği ezgi ve marşlarla sona erdi.

SONRAKİ HABER