Meteorolojik tahminlerde 'yerli radar' dönemi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu yıl üretilen ve Türkiye'nin ilk milli radarı olma özelliğini taşıyan X-Band Doppler Polarimetrik Meteoroloji Radarını (METRAD), meteorolojik gözlemlerde kullanacak.

F5HABER F5HABER
Meteorolojik tahminlerde 'yerli radar' dönemi

ANKARA (AA) - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bu yıl üretilen ve Türkiye'nin ilk milli radarı olma özelliğini taşıyan X-Band Doppler Polarimetrik Meteoroloji Radarını (METRAD), meteorolojik gözlemlerde kullanacak.

Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorolojik gözlemlerde S-Band, C-Band ve X-Band radarların kullanıldığını söyledi.

X-Band radarlardan diğer türlere göre daha hassas ve yüksek çözünürlüklü bilgiler sağlandığını belirten Güneş, bu radarların diğer radar tiplerine göre daha ucuz, kolay kurulabilir, taşınabilir ve düşük işletme maliyeti gibi avantajlara sahip olduğunu vurguladı.

Meteorolojik olaylar sonucu ortaya çıkan afetlerin önlenmesi veya zararlarının azaltılması için kurulan erken uyarı sistemlerinde de X-Band radar kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Güneş, "Büyük yerleşim alanlarında afet yönetimine katkı sağlamak için X-Band radarlardan oluşan radar ağları kurulmakta ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle yerleşim yerlerinde yağış, taşkın, fırtına gibi şiddetli meteorolojik olayların tespiti ve takibi konusunda da X-Band radarların oldukça yüksek doğrulukta bilgi sağladığı görüldü." diye konuştu.

"20 radar kullanılıyor"

Güneş, Türkiye'de 2002 yılında 1 meteoroloji radarı olduğunu, şu anda ise 20 radarın kullanıldığını, bunların 17'sinin C-Band olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki tek X-Band radarı iki yıl önce dövizle yurt dışından satın aldıklarını söyleyen Güneş, bu radarın Atatürk Havalimanı'nda kullanıldığını kaydetti.

Diğer radar türlerinin sayısının yeterli olduğunu, bundan sonra Türkiye'de daha çok X-Band radara ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Güneş, "C-Band'lar hemen hemen tamamlandı gibi. Bundan sonra afet yönetiminde, büyük havalimanlarında ve şehirlerde farklı amaçlar için de kullanılabilecek X-Band radarlar bizim için önem arz ediyor." dedi.

Güneş, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek bunların Türkiye'de uygulanmasını ve vatandaşların hizmetine sunulmasını hedefleyen MGM'nin mevcut radar ağının topoğrafyadan kaynaklanan boşluklarının X-Band radarlarla doldurulabileceğini ve etkin bir kapsama alanı sağlanabileceğini ifade etti. Güneş, X-Band radarların yerli imkan ve kaynaklarla, Türkiye'deki bilim adamları ve mühendisler tarafından üretilmesi ve bu alanda dışa bağımlılığın azalması için üniversiteler ve yerli üreticiler ile görüşmeler yaparak milli radar üretimini teşvik ettiklerini dile getirdi.

Genel Müdür Güneş, yerli radar üretim sürecine ilişkin, şöyle konuştu:

"Yaptığımız girişimler sonucunda MGM'nin teknik bilgi ve tecrübelerini paylaşarak destek olduğumuz ve Ar-Ge çalışmaları 2012 yılından bu yana devam eden, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje RST firması tarafından gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonucunda bu yıl üretilen X-Band Doppler Polarimetrik Meteoroloji Radarı, ilk milli radar oldu. Bu kapsamda, sivil ihtiyaçlarda öne çıkan rekabetçi fiyat, düşük bakım maliyeti ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre kolaylıkla ayarlanabilir yazılım özellikleriyle yurt dışındaki muadillerinin önüne geçebilecek bir ürün olarak tasarlanmış ve üretilmiştir."

Güneş ayrıca ASELSAN tarafından da milli bir X-Band radar üretimi için çalışmaların başlatıldığını aktardı.

SONRAKİ HABER