için kaldı

Bakan Akdağ: Ortalama yaşam süresi 78 yıla çıktı

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 2002 yılında ortalama yaşam süresinin 72 yıl olduğunu belirterek, "Bu süre bugün 78 yıla çıkmış durumda" dedi.

F5HABER F5HABER
Bakan Akdağ: Ortalama yaşam süresi 78 yıla çıktı

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 2002 yılında ortalama yaşam süresinin 72 yıl olduğunu belirterek, "Bu süre bugün 78 yıla çıkmış durumda" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önümüzdeki yıl hizmete açılacak 750 yatak kapasiteli şehir hastanesini incelemek üzere Isparta'ya geldi. İlk olarak Vali Şehmus Günaydın'ı ziyaret eden Bakan Akdağ, burada bakanlığının 2017 politikasına yönelik açıklamalar yaptı. Sağlıkta dönüşümün ikinci fazını 2017'den itibaren başlatacaklarını söyleyen Akdağ, "Sahada harıl harıl çalışıyoruz. Hedefimiz çok daha rahat bir erişim, çok daha kaliteli ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi. Ana maksadımız da vatandaşın işini kolaylaştırmak. Vatandaş sağlığını koruma konusunda yeterince bilgilensin, bazı hastalıklar için erken tanıma imkanlarını kullanarak zamanında yakalayalım. Mesela kanser taramalarıyla kanserleri erken yakalayalım, ilerlemeden müdahale edelim. Sağlıkta dönüşümden asıl maksadımız budur. Bunu da büyük ölçüde gerçekleştirdik" dedi.

'ŞİMDİ PROBLEMLERİMİZ DEĞİŞTİ'

Türkiye'de 2002 yılında ortalama yaşam süresinin 72 yıl olduğunu kaydeden Akdağ, "Bu süre bugün 78 yıla çıkmış durumda. Dünyada bu işin en hızlı yükseldiği birkaç ülkeden biriyiz. Türkiye anne ve bebek ölümlerini azaltmada müthiş bir performans gösterdi. Şimdi problemlerimiz değişti. İhtiyaçlarımız zengin, üst gelir grubundaki ülkelerin ihtiyaçlarına dönüştü. Şişmanlık, hareketsizlik, kalp hastalıkları ve kanser gibi problemler. Yani yeni bir faza giriyoruz" diye konuştu.

AİLE HEKİMLİĞİ GÜÇLENDİRİLİYOR

'Birinci basamak' olarak adlandırılan aile hekimliğini de kuvvetlendireceklerini vurgulayan Bakan Akdağ, "Şehirlerimizde sağlıklı yaşam merkezleri yaparak birkaç aile sağlığı merkezinin hizmet aldığı yeni bir yapı oluşturacağız. Buralar röntgen ve ultrason imkanlarıyla laboratuvar imkanlarıyla bundan da önemli kronik hastalıklardan korunma ve takip için birer yönetim ve özellikle hastayı bilgilendirme eğitme merkezleri olacak" dedi.

'ŞEHİR HASTANELERİNİN BİR MANTIĞI VAR'

Isparta'da hizmete açılacak 750 yataklı şehir hastanesine ilişkin de açıklama yapan Bakan Akdağ, şöyle dedi:

(DHA - Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ)
SONRAKİ HABER